Australia verner enorme havområder

Tilsvarende India i størrelse. Skal beskyttes mot olje- og gassleting.

VERNER: Australia verner havområder tilsvarende India i størrelse, hvor det blant annet nedlegges forbud mot leting etter olje og gass. Satellittbildet viser deler av Great Barrier Reef. Foto: Jacques Descloitres, MODIS Rapid Response Team, NASA/GSFC
VERNER: Australia verner havområder tilsvarende India i størrelse, hvor det blant annet nedlegges forbud mot leting etter olje og gass. Satellittbildet viser deler av Great Barrier Reef. Foto: Jacques Descloitres, MODIS Rapid Response Team, NASA/GSFC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Australia varsler nå at landet vil verne havområder tilsvarende India i størrelse. Det skal innføres forbud mot leting etter olje og gass i verneområdene.

De nye verneområdene til havs vil dekke i alt 3,1 millioner kvadratkilometer. Det tilsvarer mer enn en tredel av de australske farvannene. Antall verneområder skal økes fra 27 i dag til i alt 60, ifølge de nye planene.

Australia har arbeidet med planene i flere år, men lanserer dem nå i forbindelse med det internasjonale toppmøtet om miljø og utvikling i Rio de Janeiro neste uke.

- Det er på tide at verden runder et hjørne i vernet av havene våre, og Australia vil nå lede an, sier Australias miljøvernminister Tony Burke.

Vil sikre artsmangfoldet Selve «kronjuvelen» i planene er vern av havområdene i Korallhavet rundt Great Barrier Reef, fastslår miljøvernministeren. Dette vil ifølge ham bli det største verneområdet til havs i hele verden.

Leting etter olje og gass vil bli forbudt i samtlige vernesoner.

Formålet med de nye planene er blant annet å styrke vernet av truede arter som blåhval, suppeskilpadde, sandtigerhai og sjøku.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer