Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Australia vil avlive flere tusen villhester

Australia varslet søndag at landet vil avlive de fleste villhestene i fjellområdet Snowy Mountains.

VIL AVLIVE: Australia vil redusere antallet villhester i fjellområdet Snowy Mountains fra 6000 til 600. Illustrasjonsfoto: Marcelo del Pozo / Reuters / NTB Scanpix
VIL AVLIVE: Australia vil redusere antallet villhester i fjellområdet Snowy Mountains fra 6000 til 600. Illustrasjonsfoto: Marcelo del Pozo / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Australske myndigheter ønsker å avlive i overkant av 5000 villhester, som lever i nasjonalparken Ksociuszko, i delstaten New South Wales.

I dag lever rundt 6000 villhester i nasjonalparken. Målet er å redusere dette tallet til 600 innen 20 år, i et forsøk på å beskytte det sårbare økosystemet. Det skriver The Daily Telegraph.

- Hestene er en introdusert art som konkurrerer med den opprinnelige floraen og faunaen i nasjonalparken, og antallet dyr er kommet ut av kontroll, sier miljøminister Mark Speakman i delstaten New South Wales til avisa.

«Brumbies» Planen, som ble lansert av delstatsmyndighetene i New South Wales, er ute på offentlig høring. Dersom den blir godkjent vil tallet på villhester i området være halvert, til 3000, innen ti år, melder nyhetsbyrået AAP.

Villhestene, kjent som «brumbies», har en sentral plass i australsk folkekultur og det er skrevet dikt, sanger og barnebøker og til og med blitt laget filmer om dem, melder NTB.

Australske forskere hevder villhestene skader sensitive vassdrag og truer landets dyreliv. Det har derfor lenge pågått en kamp for å fjerne alle villhestene fra landets fjellområder. 

Må kuttes dramatisk Speakman sier myndighetene anerkjenner den historiske og kulturelle arven villhestene representerer, og understreker at de ikke vil bli utryddet.

- Men tallet må kuttes dramatisk. Bestanden er ikke bærekraftig, og slik det er i dag fører de til store ødeleggelser i nasjonalparken, sier han. 

Tidligere år har villhester blitt skutt fra helikopter, noe som har ført til kraftige protester. Myndighetene sier det ikke vil bli aktuelt i denne omgang. I stedet vil de satse på å fange dem inn, fertilitetskontroll og å skyte dem fra bakken.

- Forvaltning av villhester er et komplekst og følelsesladd tema. Det er mange meninger, som ofte stikker dypt og virker polariserende. Samtidig er det tydelig at samfunnet ønsker å bevare og beskytte miljøverdiene i nasjonalparken, sier ministeren.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart