MANUS ISLAND: I denne leiren, Manus Island, har 800 enslige menn sittet internert, noen i tre år. Nå skal noen bosettes i landet.  Foto: NTB Scanpix
MANUS ISLAND: I denne leiren, Manus Island, har 800 enslige menn sittet internert, noen i tre år. Nå skal noen bosettes i landet. Foto: NTB ScanpixVis mer

Australia vil bosette flyktninger i øylandet de selv advarer egne borgere om å dra til

FN har fordømt flyktningpolitikken til Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I slutten av april avgjorde Høyesterett i Papua Ny-Guinea at den omstridte interneringsleiren for flyktninger, Manus Island, var ulovlig. Mange mente derfor at leiren måtte stenges ned.

De enslige mennene som har sittet internert håper på å endelig kunne dra til Australia. Men det ser ikke ut til at denne drømmen går i oppfyllelse. Australske myndigheter vil bosette dem på Papua Ny-Guinea eller Nauru, eller andre tredjeland. Førstnevnte land advarer australske myndigheter sine egne borgere å reise til.

Årets kaptein Leiren hvor de har sittet internert er omstridt fordi den er symbolet på en FN-fordømt flyktningpolitikk. Den ble verdenskjent da en norsk kaptein, Arne Rinnan, sto opp mot australske myndigheter i 2001.

Skipet hans, MS «Tampa» plukket opp 438 personer fra en synkende båt omtrent 75  nautiske mil nord for Christmas Island, australsk territorium, like utenfor indonesisk kystlinje. Deretter forsøkte han å sette av flyktningene i Australia, noe australske myndigheter likte dårlig. Skipet ble bordet av den australske marinen og Rinnan mottok trusler fra myndighetene. Kapteinen ble seinere kåret til årets kaptein.

- Jeg ble veldig overrasket og skuffet den gangen. Jeg hadde ventet en annen behandling fra australierne. Hva slags politikk de fører nå, vet jeg ikke så mye om, men jeg vet at forholdene er forferdelige i de leirene, sier Rinnan til Dagbladet på telefon.

Sydde igjen leppene sine Siden 2012 har Australia betalt både Papua Ny-Guinea og det lille øylandet Nauru for å internere deres egne asylsøkere som har prøvd å nå deres kystlinje. Asylsøknaden skulle behandles i disse landene, og ikke i Australia.

Hvis et menneske som flyktning tar seg inn i australsk farvann, har de en plikt til å ikke sende dem til et land hvor de risikerer forfølgelse, tortur eller å miste livet. Da vil staten måtte stå til ansvar for dette. Dette følger av FNs flyktningkonvensjon - og australsk «off shore»-asylpolitikk har fått krass kritikk av FN, Human Rights Watch og Amnesty International.

HIT VIL DE SENDE DEM: Papua Ny-Guinea, offisielt Den uavhengige staten Papua Ny-Guinea, er et land i Oseania. Det ligger vest i Stillehavet, og kan bli stedet australske myndigheter vil sende flyktningene etter at den omstridte interneringsleiren Manus Island skal stenges. Her fra en av øyene i øyriket. Foto: NTB Scanpix
HIT VIL DE SENDE DEM: Papua Ny-Guinea, offisielt Den uavhengige staten Papua Ny-Guinea, er et land i Oseania. Det ligger vest i Stillehavet, og kan bli stedet australske myndigheter vil sende flyktningene etter at den omstridte interneringsleiren Manus Island skal stenges. Her fra en av øyene i øyriket. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Flyktningene som egentlig hadde en drøm om å nå Australia, har fått klar beskjed av australske myndigheter om at de aldri vil få bosette seg i landet. De aller fleste flyktningene har aldri vært i Australia, men nådde ei lita øy utenfor Indonesia ved navn Christmas Island, som er australsk territorium.

Fra 2012 og utover, har asylsøkere blitt sendt direkte derfra til forvaringsleir i Manus Island eller på Nauru. Her har de sittet i årevis, i påvente av svar på asylsøknaden.

I leiren har asylsøkere sultestreiket og sydd igjen leppene i protest. En iransk asylsøker ble drept under opptøyer i april 2014, ifølge The Guardian. Flere i leiren skal slite med alvorlige psykiske problemer.

Bosetting Noen asylsøkere fra Manus Island har fått godkjent asylsøknaden og noen av dem skal nå bosettes i Papua Ny-Guinea.

Ifølge australske medier har den australske immigrasjonsministeren Peter Dutton sagt at han ønsker å sende andre asylsøkere, som ikke har fått behandlet søknaden sin, til forvaringsleiren på Nauru. Han ønsker heller ikke å stenge ned Manus Island, og har uttalt at rettsavgjørelsen fra høyesterett i Papua Ny-Guinea ikke innebærer at leiren må stenges.

Selv om Australia mottar svært få asylsøkere og flyktninger i året, er det et svært hett politisk tema i landet, ifølge BBC. Aktivister Dagbladet har snakket med har kalt det et politisk teater, og at mange australiere avskyr den sittende regjeringens asylpolitikk.

PENT, MEN FARLIG: Papua Ny-Guinea er kjent for vakker natur, men det er også et farlig land, ifølge australske myndigheter. Foto: Xinhua / Sipa USA / NTB scanpix
PENT, MEN FARLIG: Papua Ny-Guinea er kjent for vakker natur, men det er også et farlig land, ifølge australske myndigheter. Foto: Xinhua / Sipa USA / NTB scanpix Vis mer

Det er snart valg i Australia og valgkampen er godt i gang. De to ledende blokkene i Australia, regjeringskoalisjonen Liberal-Nation og Labor i opposisjon, støtter begge streng asylpolitikk. De mener at en streng asylpolitikk forhindrer at flyktninger betaler kriminelle menneskesmuglere for å legge ut på den farlige ferden til havs for å nå australsk territorium.

Dermed har drømmen til Australia gått i oppfyllelse. Flyktningene ender mest sannsynlig ikke opp i Australia, landet de kom til, men som ikke ønsket dem velkommen.

- Tortur Behrouz Boochani, en iransk journalist som fortsatt oppholder seg i leiren, sier han nå kjemper han for å få slippe ut av det han kaller et fengsel, som i realiteten ennå ikke er stengt ned.

- Vi vet ikke hvor vi skal dra, men en ting er sikkert, vi skal ut av fengselet her på Manus Island, sier Boochani til Dagbladet.

Han ønsker å dra til Australia.

- Myndighetene i Australia har ikke noe valg. Ingen vil bli på Papua Ny-Guinea. Det var ikke hit vi flyktet. Australia har ikke noe valg, de må ta imot oss nå, sier han.

NO WAY: Flyktningene som egentlig hadde en drøm om å nå Australia, har fått klar beskjed av australske myndigheter om at de aldri vil få bosette seg i landet.
NO WAY: Flyktningene som egentlig hadde en drøm om å nå Australia, har fått klar beskjed av australske myndigheter om at de aldri vil få bosette seg i landet. Vis mer

Han beskriver situasjonen i leiren som et rent helvete.

- De har satt oss i en leir hvor det bedrives systematisk tortur. Mange sliter med psykiske problemer og alle sitter her under horrible forhold, sier Boochani, som viser til rapporter fra Human Rights Watch, FNs høykommissær for menneskerettigheter og Amnesty.

Han bekymrer seg mest for de homofile som er internert på Manus. Homofili er ulovlig på Papua Ny-Guinea, og det er dermed ikke noe alternativ for dem å nyte noen form for frihet i landet, mener Boochani, som drømmer om å gi ut bok om forholdene i leiren på Manus Island.

Advarer egne borgere Dersom mange av de 900 enslige mennene som har sittet på Manus Island skal bli bosatt på Papua Ny-Guinea, kan det by på problemer. På FNs velstandsrangering, er ligger landet på 153. plass av 187 rangerte. Landet er plaget med fattigdom, korrupsjon og politisk ustabilitet. Landet sliter også med en høy kriminalitetsrate.

Det australske utenriksdepartementet skriver på sine nettsider at de anbefaler australske borgere om å være svært forsiktige i Papua Ny-Guinea blant annet på grunn av at macheter og gevær ofte blir brukt for overfalle og rane personer.

25. mai skriver de i en ny advarsel at man skal være forsiktig med å ta taxi, ettersom det ikke er et sikkert transportmiddel, spesielt for kvinner. I samme melding skriver de at man fortsatt må være svært forsiktig når man reiser i Papua Ny-Guinea.

FARLIG BY: Hovedstaden i Papua Ny-Guinea har tidligere blitt kåret til et av verdens farligste steder å bo. Dette bildet er fra et fengsel i byen. Foto: NTB Scanpix
FARLIG BY: Hovedstaden i Papua Ny-Guinea har tidligere blitt kåret til et av verdens farligste steder å bo. Dette bildet er fra et fengsel i byen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Australske myndigheter advarer særskilt mot byen Lae, som de selv har utpekt som et sentralt sted for å bosette flyktningene. Dagbladet har vært i kontakt med en av flyktningene som nå er bosatt og bor i byen Lae. Dette er en av byene australske myndighetene advarer egne borgere om å dra til.

- Jeg har det greit, men de andre har det ille. Flere har også blitt sendt tilbake til Manus Island, sier mannen til Dagbladet, som ikke ønsker å stå fram med navn.

- Forholdene ligger ikke til rette i Papua Ny-Guinea til å ta imot flyktninger. De er veldig fattige her, legger han til.

TORTUR: Journalisten Behrouz Boochani har sittet internert på Manus Island i tre år. Han drømmer om Australia, men drømmen går mest sannsynlig ikke i oppfyllelse. Foto: Privat
TORTUR: Journalisten Behrouz Boochani har sittet internert på Manus Island i tre år. Han drømmer om Australia, men drømmen går mest sannsynlig ikke i oppfyllelse. Foto: Privat Vis mer