TILBYR Å BETALE: Australias utenriksminister Julie Bishop prøver å unngå at to australske statsborgere blir henrettet i Indonesia. Foto:  EPA/JULIAN SMITH
TILBYR Å BETALE: Australias utenriksminister Julie Bishop prøver å unngå at to australske statsborgere blir henrettet i Indonesia. Foto: EPA/JULIAN SMITHVis mer

Australia vil dekke fengselsutgifter for dødsdømte i Indonesia

Prøver å stanse omstridt henrettelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Australia er villig til å betale prisen det koster å fengsle to dødsdømte narkosmuglere i Indonesia livet ut - mot at de ikke blir henrettet.

De to er dømt for å ha forsøkt å smugle 8 kilo heroin ut av Indonesia og har snart sittet fengslet i ti år.

Australia har reagert kraftig på planene om å fullbyrde dødsdommen.

Sitter på dødscelle Regjeringen i Canberra har ikke gitt opp innsatsen for å stanse den planlagte henrettelsen av to australiere som sitter på dødscelle på Bali i siste minutt. Den planlagte henrettelsen ble i februar utsatt i opptil en måned av «tekniske årsaker».

Indonesia avviste tilbudet om fangeutveksling sist uke, men nå har utenriksminister Julie Bishop altså lagt fram et nytt tilbud som innebærer at Jakarta får dekket fengselsutgiftene.

De to australierne er blant en rekke utlendinger, blant dem en franskmann, en brasilianer og tre nigerianere, som kan komme til å bli henrettet ved skyting i løpet av de neste dagene.

Gjeninnførte dødsstraff Etter fem år uten henrettelser av narkodømte, gjeninnførte Indonesia dødsstraff i 2013. Da ble fem henrettet. I fjor ble ingen narkofanger henrettet.

Den nye presidenten Joko Widowo (53) har avvist protester mot gjeninnføring av dødsstraff fra Amnesty International og fra myndigheter i en rekke land, blant annet fra EU, inkludert Norge, og Brasil.

Den norske filosofen Ivar Schou er blant dem som har engasjert seg for å stanse henrettelsen.

- Norge arbeider for global avskaffelse av dødsstraff og vi oppfordrer Indonesia til å avskaffe dødsstraff som straffemetode og stanse alle videre planlagte henrettelser, har utenriksminister Børge Brende tidligere sagt.

I januar ble seks mennesker, deriblant en brasilianer og en nederlender, henrettet ved skyting i Indonesia. Begge landene kalte hjem sine ambassadører fra Jakarta som følge av henrettelsene.

(NTB / Dagbladet )