FÅR IKKE BARNETRYGD:  I morgen vil Australias statsminister Tony Abbott sammen med helseministeren legge fram et forslag om å kutte foreldres tilgang til barnetrygd dersom de nekter å vaksinere barna sine. Foto: Saeed KhaN / AFP Photo / NTB Scanpix
FÅR IKKE BARNETRYGD: I morgen vil Australias statsminister Tony Abbott sammen med helseministeren legge fram et forslag om å kutte foreldres tilgang til barnetrygd dersom de nekter å vaksinere barna sine. Foto: Saeed KhaN / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Australia vil redusere støtten til foreldre som nekter å vaksinere barna sine

Legger fram forslag om barnetrygd-stopp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det er ikke bare i Norge at vaksinasjonsdebatten raser. Etter det flere australske mediehus erfarer, så skal den australske regjeringen i morgen tidlig legge fram et forslag om å kutte i barnetrygda til foreldre som nekter å vaksinere barna sine.

- Foreldre som vaksinerer barna sine burde føle seg trygge på å ta med barna sine i barnehagen. Det uten å være redd for at ungene er i risiko for å bli smittet av en alvorlig eller potensielt livstruende sykdom, sier Australias statsminister Tony Abbott til The Daily Telegraph.

Mindre trygd for motstandere 1,5 millioner barn dør hvert år av sykdommer som kunne vært forebygget av vaksiner. I Australia må alle barn vaksineres for å få tilgang til enkelte støtteordninger, dersom foreldrene ikke fyller ut et skjema hvor de protesterer mot vaksineringen av personlige, filosofiske eller religiøse årsaker.

Dette kalles et samvittighetsskjema, og er det regjeringen nå skal fjerne.

- Dette betyr at vaksinemotstandere ikke vil få tilgang til disse trygdeytelsene, sier Abbott til avisa.

Familier som ikke vaksinerer barna sine, kan da tape rundt 17 000 kroner per barn, fordi de mister tilgang til forskjellige barnetrygdordninger.

Smittefrykt Vaksinasjonsraten for barn under fem år er på over 90 prosent i Australia, mens i Norge ligger den generelle vaksinasjonsgraden på 93 prosent. Vaksinedebatten mot barnesykdommer har rast her som i Australia den siste tiden, med klare råd fra myndighetene om at barn må vaksineres.

- De stedene som fortsatt har utbrudd av meslinger er steder der vaksinen av ulike grunner ikke blir tatt slik den skal. Det være seg religiøs overbevisning eller annen form for overbevisning. At vaksinen virker og er trygg er et uomtvistelig faktum, skriver lege Jonas Bergland i et innlegg i Dagbladet.

MMR-vaksinen beskytter mot meslinger, røde hunder og kusma, og alle barn i Norge får tilbud om den. Målet er å utrydde meslinger totalt, men sist vaksinasjonsgraden ble testet i Norge, var de bare to av 19 fylker som hadde en vaksinasjonsgrad over 95 prosent.

Seinest i mars så fikk en mann påvist meslinger i Oslo, etter en tur til Tyrkia. Det norske Folkehelseinstituttet frykter utbrudd av meslinger i områder eller miljøer hvor mange uvaksinerte barn omgås.

Og dette er også bakgrunnen for debatten i Australia.

Skattebetalernes penger 39 000 australske barn under sju år er per i dag ikke vaksinert, ifølge Daily Telegraph.

- Vi er et fritt land og vi er for et fritt samfunn, men det betyr ikke at du får ta skattebetalernes penger hvis du ikke vil følge reglene, sa den australske helseministeren, Scott Morrison, nå nylig.

Det vil fortsatt være mulig å nekte vaksinasjon på religiøst eller medisinsk grunnlag, men dette krever at du er medlem av et trossamfunn eller at du får en formell søknad godkjent av myndighetene. Regjeringa håper at de nye reglene skal tre i kraft 1. januar 2016.

- Det er opp til familiene selv om de velger å vaksinere barna sine. Det er statens mening, med bakgrunn i de alle beste helserådene og forskningen, at de bør gjøre det. Men hvis en familie ikke velger det, så gjør det valget at de mister retten på stønader som går på skattebetalernes regning. Spesielt når barna deres plasseres sammen med barn fra familier som velger å vaksinere, sier helseministeren.

Norges helseminister Bent Høie har avvist at det vil bli aktuelt å innføre tvungen barnevaksinasjon i Norge.

- Hvis vi innfører tvang, så risikerer vi at skeptikerne svarer at det kommer fordi man ikke har gode nok argumenter for å vaksinere frivillig. Det kan bli snakk om fritak eller at vaksinasjon ikke følges opp. På sikt kan det føre til lavere oppslutning, sa Høie i Stortingets spørretime 4. mars i år.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer