Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Australias barriererev døden nær

Australias Great Barrier Reef har bare 50 prosent sjanse for å overleve de globale CO2-utslippene.

I FARE: Her er én av de mange tusen dykkere som årlig får oppleve det varierte marine livet ved Great Barrier Reef. CO2-utslipp truer nå med å ta livet av attraksjonen. Foto: AP
I FARE: Her er én av de mange tusen dykkere som årlig får oppleve det varierte marine livet ved Great Barrier Reef. CO2-utslipp truer nå med å ta livet av attraksjonen. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Australias Great Barrier Reef har bare 50 prosent sjanse for å overleve om ikke de globale CO2-utslippene blir redusert med minst 25 prosent innen 2020.

Det sier en koalisjon av Australias fremste rev- og klimaforskere i en rapport som ble offentliggjort tirsdag.

Blekes og dør

De 13 forskerne mener at det vil kreve en reduksjon på inntil 90 prosent innen 2050 om man skal unngå at korallene i framtiden blekes og dør på grunn av stigende havtemperatur.

- Vi har sett det med våre egne øyne. Klimaendringene har allerede berørt Great Barrier Reef, sier Terry Hughes ved James Cook University.

Mørkt for avtale

Australia, som er en verdens største CO2-produsenter per capita, har bare forpliktet seg til en reduksjon på 5 prosent i 2020 i forhold til 2000-nivået.

Australia har sagt at de vil gå lengre om det blir en avtale på FN-toppmøtet i København, men det ser stadig mørkere ut for en bindende avtale på møtet. (©NTB)


LIVREDNING: I 2003 ble fiskere nektet adgang til 1/3 av revet i et forsøk på å redde det. Men klimautslipp kan likevel ta livet av revet. Australia er selv klimaversting når det gjelder CO2. Foto: REUTERS
LIVREDNING: I 2003 ble fiskere nektet adgang til 1/3 av revet i et forsøk på å redde det. Men klimautslipp kan likevel ta livet av revet. Australia er selv klimaversting når det gjelder CO2. Foto: REUTERS Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media