Byron Bay

Australias mest kjente strand forsvinner

Stranda ved Byron Bay er ikke til å kjenne igjen.

NESTEN UTSLETTET: Slik er vi vant til å se Australias mest berømte strand. Foto: Shutterstock/NTB
NESTEN UTSLETTET: Slik er vi vant til å se Australias mest berømte strand. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Alvorlig erosjon sprer seg på Australias mest berømte strand, som ligger ved småbyen Byron Bay. Etter at tidevannet feide over kysten, er stranda nesten helt utslettet, skriver news.com.au.

Byron Bay har vært et yndet reisemål for turister over hele verden i mange år, men hvis de noen gang får komme tilbake, vil de komme til ei strand det nesten ikke er noe igjen av.

Situasjonen var allerede alvorlig før det voldsomme tidevannet kom. Det har feid over kysten de siste tre dagene. Nå er sanddyner utslettet, og naturkreftene har etterlatt seg store ødeleggelser, skriver The Guardian.

Verdens strender sliter på grunn av klimaendringene. Strender i Australia og lavtliggende øynasjoner er særlig i faresonen og spesielt utsatt for erosjon, ifølge forskning.no.

Avsperret område

Hovedstranda ved Byron Bay er stengt. Områder er sperret av, og gravemaskiner opptar plassen der badegjester vanligvis regjerer.

Store ressurser er satt inn for å for å prøve å forhindre ytterligere ras og skade på den populære turistattraksjonen.

Trær ligger strødd, og et stup på flere meter fra sanddynene og ned til stranden vitner om hvilke krefter som er i sving.

- Du kan ikke engang si at det er ei strand her lenger. Det er veldig trist, sier Harry McGhie, som har bodd i Baron Bay-området i 20 år, til news.com.au.

Nå er det som en gang var ei uberørt strand med gyllen sand, fylt med falne trær, rusk og rask. Besøkende og lokale svømmere blir bedt om å finne tryggere steder å nyte havet.

- Aldri vært så ille

Lokalbefolkningen, som Neil Holland, som har bodd i regionen i 47 år, har aldri sett noe liknende. Han sier også at hvis erosjonen fortsetter ukontrollert, kan den til slutt true en av byens hovedgater.

- Det er første gang jeg har sett det så ille som nå, og det har ikke stoppet ennå, sier Holland til ABC News.

Det er spesielt ille på strekningen mellom Clarkes Beach og byen, der flere tonn sand er dratt ut på havet.

Dave Byrant som jobber i Green & Clean Awareness Team, som jobber frivillig for å ta seg av stranden, beskriver det som har skjedd de siste månedene som helt forferdelig.

- I løpet av de siste fire-fem månedene har vi mistet 20 til 30 meter av sanddynene. Hvis større stormer eller sykloner treffer området, kan plutselig Lawson Street ha sin egen strand, skriver han på Facebook.

- Krever handling

Byrådsleder Sarah Ndiaye sier til news.com.au at situasjonen krever umiddelbar handling.

- Jeg håper alle parter kan samarbeide for å redde det vi kan av denne dyrebare kystlinjen og alle boligene som ligger rett overfor de mest utsatte områdene her, sier hun.

Det jobbes nå på spreng for å støtte opp de rasutsatte områdene med sandsekker, for å hindre at mer raser ut før man finner en løsning på hvordan man skal hamle opp med problemet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer