Australias statsminister beskyldes for maktmisbruk

Australias statsminister Kevin Rudd opplever i disse dager en av sine verste politiske kriser.

SLITER: Australias statsminister Kevin Rudd opplever en politisk krise, og Senatet vil trolig nekte å vedta ett av hans viktigste valgløfter. (AP Photo/Rob Griffith)
SLITER: Australias statsminister Kevin Rudd opplever en politisk krise, og Senatet vil trolig nekte å vedta ett av hans viktigste valgløfter. (AP Photo/Rob Griffith)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Australias statsminister Kevin Rudd opplever i disse dager en av sine verste politiske kriser. Politiske rivaler beskylder ham for maktmisbruk, og Senatet vil trolig nekte å vedta ett av hans viktigste valgløfter.

Skal ha belønnet bilforhandler med politiske tjenester

Rudds problemer blir viet stor plass i australske medier. I helgen trykket avisene en e-post som skulle være bevis for at Rudd har belønnet en bilforhandler med politiske tjenester, som takk for at han fikk låne en bil under valgkampen.

Bilforhandleren skal ha fått et lån som han normalt ikke skulle ha fått på grunn av finanskrisen.

Men mandag kunne politiet meddele at e-posten trolig er falsk, noe som bidrar til å lette presset mot Rudd.

Slår tilbake

Rudd mener nå at opposisjonslederen Malcolm Turnbull bør be om unnskyldning eller gå av ettersom han har beskyldt regjeringen for maktmisbruk og for å ha gitt feilaktig informasjon til nasjonalforsamlingen.

Samtidig risikerer Rudd ett av sine største nederlag i nasjonalforsamlingen ettersom det øvre kammeret, Senatet, trolig sier nei til et forslag som setter strenge grenser for utslipp av CO2. Forslaget var ett at venstresidens viktigste løfter under valgkampen.

Motstanderne mener at det er helt feil at Australia skal innføre et strengere klimaregime enn andre land før klimatoppmøtet i København i desember.

- Det er absolutt galskap at Australia skal gjøre dette alene, sier den uavhengige senatoren Steve Fielding.

Taper velgere

Krisen er den største siden Arbeiderpartiet overtok makten for halvannet år siden, og den gjør store utslag på meningsmålingene for både Rudd og partiet hans.

En fersk meningsmåling viser at 75 prosent av de spurte tviler på Rudds og Arbeiderpartiets versjon av skandalen, som australske medier har døpt «Utegate».

«Ute» er australsk slang for pickup, og det var nettopp en pickup Rudd lånte under valgkampen.

For noen uker siden mistet han også forsvarsminister Joel Fitzgibbon, som også var beskyldt for maktmisbruk etter å ha bidratt til å opprette kontakt mellom offentlige tjenestemenn og selskapet til sin bror.


(NTB)