Australias statsminister truer med å kroppstakle Putin

Barnslig! Og dessuten er Vladimir Putin judo-mester, svarer Russland.

TRUET PUTIN: «Hør her! Jeg skal "shirtfront" Putin ... det kan du vedde på. Jeg kommer til å si til Putin: australiere ble drept. De ble drept av russisk-støttede opprører med utstyr skaffet til veie av russerne». Det sa Australias statsminister Tony Abbott (til høyre) sist mandag. Foto: NTB SCANPIX
TRUET PUTIN: «Hør her! Jeg skal "shirtfront" Putin ... det kan du vedde på. Jeg kommer til å si til Putin: australiere ble drept. De ble drept av russisk-støttede opprører med utstyr skaffet til veie av russerne». Det sa Australias statsminister Tony Abbott (til høyre) sist mandag. Foto: NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Hør her! Jeg skal "shirtfront" Putin ... det kan du vedde på. Jeg kommer til å si til Putin; australiere ble drept. De ble drept av russisk-støttede opprører med utstyr skaffet til veie av russerne».

Det sa Australias statsminister, Tony Abbott, sist mandag ifølge CNN. Siden har ordkrigen rast mellom Australia og Russland. «Shirtfront» er et begrep fra australsk fotball, og i mangel av bedre ord kan det ifølge Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther beskrives som «en ekstra stygg takling i verdens røffeste sport».

Ifølge Urban Dictionary er «shirtfront» et brutalt angrep på medspilleren, hvor man i stedet for å takle en motstander, dunker personen hardt i brystet. Ofte fører taklingen til kraftig hjernerystelse fordi man treffer hodet.

- Tøffe samtaler Neste måned er det forventet at Abbott og Putin vil møte hverandre under 620-toppmøtet i Brisbane i Australia. Under møtet har Abbott varslet at han vil ha en personlig samtale med Russlands president. Der vil han presse Putin til å samarbeide med det nederlandske etterforskningsteamet som forsøker å finne ut hva som skjedde da «Malaysia Airlines Flight 17» ble skutt ned i Ukraina.

Angivelig var det prorussiske separatister som sto bak nedskytningen. 298 mennesker døde i flykatastrofen, 29 av dem var fra Australia.

«Det vil bli tøffe samtaler med Russland, og jeg tror samtalene jeg vil ha med Putin blir en av de tøffeste av de alle», sa den australske statsministeren ifølge The Washington Post.

Ifølge nyhetsbyrået AP har Abbott bakgrunn som amatørbokser, og 56-åringen er kjent for å ha slått sin finansminister (Joe Hockey) bevisstløs da de begge var studenter.

- Barnslig «Vi mener Abbott "tøffer seg" i den siste kommentaren. Vi mener dette er barnslig», sa Alexander Odoevski til AP. Han er tredjesekretær ved den russiske ambassaden i Australia.

«Forhåpentligvis blir det ikke noen slåsskamp. Det er ingen tvil om at vi beundrer den australske statsministeren. Han er trent. Men Russlands president er en profesjonell judo-wrestler», sa Odoevski til Ten Network television.

I den første kommentaren direkte fra Kreml sa Putins talsperson Dimitrij Peskov at «vi beklager disse uheldige kommentarene».

- Bør være varsom Russlands statsminister, Dimitrij Medvedev, reagerte også på Australias trusler, og sa til CNB at Abbott burde velge «sine ord med omhu».

«Hvis han liker å bruke sportsbegrep, så vær så god. Putin er ganske flink i sport og de kan godt ha kraftige debatter. Når det er sagt, mener jeg at politikere bør velge sine ord varsomt», sa Medvedev.

Tirsdag dempet Abbott seg, og sa at han kom til å ha «en svært robust samtale», ifølge ABC News.

HEIER PÅ JUDO-PUTIN: «Det er ingen tvil om at den australske statsministeren er trent. Men Russlands president er en profesjonell judo-wrestler», sa tredjesekretær ved den russiske ambassaden i Australia til australsk tv. Foto: AFP/RIA NOVOSTI/ALEXEY DRUZHININ/NTB SCANPIX
HEIER PÅ JUDO-PUTIN: «Det er ingen tvil om at den australske statsministeren er trent. Men Russlands president er en profesjonell judo-wrestler», sa tredjesekretær ved den russiske ambassaden i Australia til australsk tv. Foto: AFP/RIA NOVOSTI/ALEXEY DRUZHININ/NTB SCANPIX Vis mer