Australier slåss med al-Qaida

26-åringen David Hicks er australsk statsborger, men har slåss for al-Qaida i Afghanistan. Nå blir Hicks avhørt av CIA ombord på et amerikansk marinefartøy.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hicks ble tatt til fange for en uke siden av Nordalliansen, men ble i går overlevert til sin fiende, USA. Australske myndigheter vil avhøre mannen så snart de får lov av amerikanerne.

Da Hicks ble fanget, hadde han tatt navnet Mohammed Dawood.

Eventyrer

Hicks hadde det uskyldige kallenavnet «Indiana Jones» blant venner, men er også kjent for å ha drevet med dop og satanisme. Nå blir han avhørt ombord i «USS Peleliu», som ligger i Det Arabiske Hav. CIA deltar i avhørene av Hicks.

Ifølge den australske avisa Herald Sun trente David Hicks for å delta i jihad. Foreldrene hans gikk tidlig fra hverandre, og Hicks droppet ut av skolen i en alder av 14. Siden tok han eventyraktige jobber og var blant annet rodeo-rytter og hestetrener.

Vennene fra ungdomstiden sier at gutten var opptatt av kroppsbygging og brukte anabole steroider. Siden ble han interessert i åndelighet: Først i satanisme, deretter i Bibel en og kristendommen og til slutt ble han brennende opptatt av islam. Hicks beskrives både som følsom og krigsglad.

Ringte hjem

Familien visste at sønnen deres deltok i væpnet islamsk krig. Hicks hadde skrevet hjem og fortalt litt her og der.

- Han har vært en rebell, men ikke en bråkmaker, sier faren til Herald Sun.

Men noen uker etter angrepet mot Pentagon og World Trade Center, ringte David Hicks hjem og fortalte at han kjempet for Taliban og al-Qaida.

- Jeg tenker på en terrorist som en som har en bombe festet til kroppen. Men David er en terrorist i våre øyne fordi han kjemper mot sine egne.

Neppe dødsstraff

Amerikaneren John Walker Lindh risikerer i verste fall dødsstraff for forræderi i USA. Situasjonen er lettere for 26-år gamle Hicks: Australia har ikke erklært krig mot Afghanistan eller Taliban, og Hicks kan derfor neppe tiltales for landsforræderi i Australia. Derimot kan han få dødsstraff hvis han blir sendt til USA.

Men i motsetning til Walker Lindh, som i hovedsak sloss for Taliban, har Hicks vært soldat i terrornettverket al-Qaida.

Forsvarsminister Robert Hill understreker likevel at Hicks ikke kan regne med å slippe ustraffet for valget av side i terrorkrigen. Han sier at justismyndighetene vil gjøre alt som må til for å stille mannen for retten hvis det kan påvises brudd mot australsk lov.

Flere australiere tatt?

Amerikanske medier rapporterer at minst én australier til er tatt til fange. Familien til en 25 år gammel mann har ikke hørt fra ham siden han dro på tur i august. Da sa han til familien at han ville legge turen innom Afghanstistan. Siden har de ikke hørt noe fra ham. Nå frykter de at en eventuell australsk fange nummer 2 kan være deres sønn.

Med BAZOOKA: David Hicks deltok under krigen i Kosovo. På bildet har han en bazooka på skulderen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer