Australsk al-Qaeda-soldat tatt til fange

En australier som sloss sammen med Osama bin Ladens al-Qaeda-nettverk i Afghanistan, er tatt til fange av Nordalliansen, opplyste Australias riksadvokat Daryl Williams i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Williams sa at den 26 år gamle mannen av europeisk opprinnelse ble tatt av Nordalliansen omkring 9. desember. Han ville ikke si om mannen er muslim eller om han har tidligere militær trening, og av hensyn til hans familie ville han ikke oppgi hans navn.

Mannen, som ikke har kriminelt rulleblad og var ukjent for australske etterretningsorganer, reiste fra Adelaide i Australia i 1999 for å slåss sammen med den albanske UCK-geriljaen i Kosovo.

I november 1999 flyttet han til Pakistan, der han slo seg i lag med den islamske geriljagruppa Lashkar-e-Taiba, en av mange grupper som kjemper for å rive Kashmir løs fra India. Året etter dro han til Afghanistan og sluttet seg til al-Qaeda.

Williams sa at politiet og etterretningstjenesten snakket med medlemmer av hans familie tirsdag.

Mannen er den andre vestlige islamske soldaten som er tatt i Afghanistan. I forrige uke ble den 20 år gamle amerikaneren John Walker, som konverterte til islam som 16-åring, funnet blant om lag 80 overlevende etter et fen gselsopprør i Mazar-i-Sharif. Han holdes nå i forvaring av amerikanske styrker.

Williams sa at australieren, som forøvrig er ved god helse, hadde langt mer militær trening enn Walker.

Williams avviste at det var noen forbindelse mellom mannen som er tatt til fange, og arrestasjonen av en muslim i Bombay i India, som fortalte om planer om terrorangrep mot Australia, Storbritannia og India samtidig med terrorangrepene i USA 11. september.

(NTB)