Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Australsk klatrer satt fast i fjellet i ei uke. Nå hylles han av sine redningsmenn

Overlevde bitende kulde, kald vind og tett snødrev.

SATT FAST: Terry Harch satt fast i Mount Aspiring, og hylles nå av sine redningsmenn for sin overlevelsesevne. Foto: Maritime NZ / Facebook
SATT FAST: Terry Harch satt fast i Mount Aspiring, og hylles nå av sine redningsmenn for sin overlevelsesevne. Foto: Maritime NZ / Facebook Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ei uke satt den australske klatreren Terry Harch (29) fast på det bitende kalde fjellet Mount Aspiring på New Zealand, skriver The Sydney Morning Herald.

Fredag i forrige uke parkerte Harch bilen sin ved foten av fjellet for å klatre opp. Det var ventet at han skulle komme ned igjen mandag.

Aktiverte nødpeilesender

Men mandag var det ingen tegn til Harch, og en venn varslet politiet om at han ikke hadde returnert fra klatreturen. Samtidig utløste Harch nødpeilesenderen han hadde med seg.

Den var av en gammel type, og sendte nødsignalet til en privatperson i Texas, som varslet myndighetene på New Zealand.

- Han ringte redningssenteret på New Zealand, og så fikk vi posisjonen, sier Jeff Lunt, ved redningssenteret på New Zealand.

Redningsoperasjonen ble vanskeliggjort av at nødpeilesenderen oppga to forskjellige posisjoner, to kilometer fra hverandre.

Etter det som blir beskrevet som en svært lang leteoperasjon, lyktes redningsmannskapene endelig å lokalisere Harch torsdag.

- Vi fløy rundt for å se om vi kunne se ham og på den fjerde turen klarte en i vårt medisinske apparat å se en arm som vinket, sier helikopterpilot Sean Mullaly til New Zealand Herald.

Snø og vind

Oppe i fjellet satt ble Harch utsatt for svært tøffe forhold, med vind på opp mot 17 m/s og periodevis tett snødrev.

Da Harch ble lokalisert klarte fire medlemmer av et alpint redningslag, en kvinne og tre menn, å ta seg til stedet han hadde søkt dekning, men været var for dårlig til at han kunne fraktes ut av fjellet.

Fredag klarte et redningshelikopter å ta seg opp til stedet de satt, og fikk «snappet» med seg Harch og de fire personene som satt sammen med ham.

- Dette er et utrolig bra utfall, ettersom vi ikke ville at klatreren skulle tilbringe en natt til i fjellet, sier talsmann for redningsmannskapet, Neville Blakemore.

Hyller Harch

Redningsmannskapet mener Harch ikke hadde overlevd en natt til i fjellet, men like fullt hyller de Harch for hans overlevelsesegenskaper.

- Klatreren har søkt tilflukt de to siste nettene og han har åpenbart tatt noen gode avgjørelser for å klare å holde seg i live i det dårlige været, tette snørevet og de kraftige vindene, sier Geoff Lunt ved redningssenteret på New Zealand, ifølge CNN.

- Å sitte fast i de forholdene der, langt over snøgrensa, så lenge som han satt der, da må du vite hvordan du tar vare på deg selv for å overleve. Det er et dødelig miljø der oppe, sier Phil Melchior, talsmann for Wanaka Land Seach And Rescue.

Redningsmannskapene mener Harchs militære trening bidro til at han overlevde.

-- Jeg har trent soldater fra New Zealand og Australia i årevis og alle vet hvordan de skal grave seg ned når ting ikke går bra. Og denne personen har definitivt søkt tilflukt og det beste han kunne gjøre var å holde seg borte fra den kalde vinden og snøen han har vært i de siste fire dagene. Og han gjorde en strålende jobb, sier Paul Rogers, koordinator for det alpine redningslaget.

Harch skal, forholdene tatt i betraktning, ha vært i god form, og pådro seg bare mindre frostskader.