Australsk politi får utvidede fullmakter

Frykter nye raseopptøyer i helgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Delstatsregjeringen i New South Wales i Australia har gitt politiet utvidede fullmakter for å forhindre nye raseuroligheter. Politiet kan nå innføre portforbud, konfiskere biler og forby alkohol, melder BBC.

Det fryktes at den rasistisk motiverte volden vil blusse opp igjen i helgen. Det skal sirkulere nye tekstmeldinger som oppfordrer til vold i flere deler av Australia. Mer enn 1000 ekstra politimenn er nå satt inn i forstedene til Sydney.

- Plyndrere og kriminelle har erklært krig mot samfunnet vårt. Men vi vil ikke la dem ødelegge, sa delstatsminister Morris Iemma til nyhetsbyrået AFP.

Han er fast bestemt på å stoppe volden. De utvidede fullmaktene ble vedtatt av delstatsparlamentet torsdag.

Voldsomme sammenstøt

Raseopptøyene i Australia startet søndag da australiere angrep innvandrere på Cronulla-stranden i Sydney.

5.000 lokale surfere og andre ungdommer hadde samlet seg på stranden, og gikk til angrep på mennesker som så ut som de kom fra Midtøsten. Det skal ha vært høyreekstreme og nynazister innvolvert i sammenstøtene. Opptøyene var angivelig et svar på et angrep på to livreddere.

Motsetningene mellom hvite australiere og australiere med bakgrunn fra Midtøsten skal ifølge AP ha vokst de siste årene.

RASISTISK MOTIVERT VOLD: Australia har vært vitne til voldsomme opptøyer og kamper mellom hvite australiere og innbyggere med bakgrunn fra Midt-Østen den siste uken. Foto: Rob Griffith/AP
RASISTISK MOTIVERT VOLD: Australia har vært vitne til voldsomme opptøyer og kamper mellom hvite australiere og innbyggere med bakgrunn fra Midt-Østen den siste uken. Foto: Rob Griffith/AP Vis mer

Årsaken hevdes å være terrorangrepene i USA 11. september 2001, og de to terrorbombene på Bali. I den første av Bali-bombene døde 88 australiere.

Natten etter de første opptøyene fortsatte urolighetene, da arabisk ungdom besvarte angrepene fra hvite australiere. Ifølge nyhetsbyrået AP ble det også registrert rasistisk motiverte angrep i andre byer i Australia.

Statsministeren advarer

Den australske statsministeren har nå bedt folk om roe seg ned.

- Å forandre loven er nødvendig. Det er mulig vi har oversett faresignaler, men la oss ikke gjøre den tabben om igjen, når vi nå er midt i kampens hete, sa John Howard ifølge BBC.

Politiet kan i henhold til de nye reglene stenge barer og andre steder med alkoholservering. I tillegg er maksimumsstraffen for opptøyer og trusler blitt økt.

Politiet kan også inndra mobiltelefoner, ransake kjøretøy og stenge av områder der det er uro.

ARRESTERT: Politiet på Cronulla Beach i Sydney i Australia har innbragt flere deltagere i opptøyene.
UTVIDEDE FULLMAKTER: Politet i delstaten New South Wales kan nå innføre portforbud, stenge serveringssteder og konfiskere biler og mobiltelefoner for å hindre nye uroligheter.