Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Australske fiskere dro i land «levende fossil» med 25 rader med tenner

- Ser ut som den er 80 millioner år gammel.

DIGER KJEFT: Denne to meter lange kragehaien havnet nylig i trålen til en gruppe australske fiskere. Foto: Setfia
DIGER KJEFT: Denne to meter lange kragehaien havnet nylig i trålen til en gruppe australske fiskere. Foto: Setfia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det lever mye rart på havets bunn.

Noen ganger dras noen av raritetene i land av overraskede fiskere. Som da en gruppe australske fiskere utenfor byen Victoria nylig halte i land en kragehai, som omtales som et «levende fossil». Organisasjonen Setfia har lagt ut et bilde av haien, og fiskehistorien er omtalt av blant annet australske ABC.

Arten anslås å være 80 millioner år gammel. Setfia-leder Simon Boag sier den ikke er blitt observert i australsk farvann på det noen kan huske.

- Den ser faktisk ut som den er 80 millioner år. Den ser ut som den kommer fra en annen tid, sier Boag til ABC.

Haien fiskerne fikk i trålen var omtrent to meter lang. Boag sier hodet og kroppen minner om en ål, mens halen likner mer på det man finner hos mer vanlige haiarter.

- Den hadde 300 tenner i 25 rader. Hvis noe havner i den kjeften, kommer det ikke ut igjen, sier Boag, som fleiper med at det «må være bra for tannleger».

- Men jeg tror ikke den er noe man bør vise barna rett før leggetid, sier han til ABC.

Ifølge Wikipedia er kragehaien den mest primitive av havets nålevende haier. Den lever nær havbunnen, på 200-1100 m dyp, og observeres oftest utenfor kysten av Japan.

I VANNET: Denne kragehaien ble fanget og fotografert i Japan i 2007. Den var 160 cm lang og veide 7,5 kilo. Arkivfoto: AFP / AWASHIMA MARINE PARK / NTB scanpix
I VANNET: Denne kragehaien ble fanget og fotografert i Japan i 2007. Den var 160 cm lang og veide 7,5 kilo. Arkivfoto: AFP / AWASHIMA MARINE PARK / NTB scanpix Vis mer