Australske jøder: - Gaza-aksjonen er avskyelig

Raser mot Israels framferd.

<strong>- UPROPORSJONAL AKSJON:</strong> Den australske jødiske gruppa er sterkt opprørt over det de oppfatter som en helt uproporsjonal militæraksjon fra Israels side. Her fraktes ei skadd palestinsk jente til sykehus i Gaza by i går etter et angrep. Foto: ASHRAF AMRA/AP/SCANPIX
- UPROPORSJONAL AKSJON: Den australske jødiske gruppa er sterkt opprørt over det de oppfatter som en helt uproporsjonal militæraksjon fra Israels side. Her fraktes ei skadd palestinsk jente til sykehus i Gaza by i går etter et angrep. Foto: ASHRAF AMRA/AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Over 130 australske jøder, mange av dem framstående samfunnsskikkelser, går i et brev ut og kaller Israels offensiv på Gazastripen for «umenneskelig, unødvendig og avskyelig».

- Siden palestinerne ikke har noen måte å forsvare seg selv mot den mektigste militærmakten i Midtøsten på, oppfordrer vi Israel til å avslutte sitt brutale angrep på det sårbare palestinske folk i Gaza, skriver gruppa, Independent Australian Jewish Voices (IAJV), og oppfordrer til våpenhvile straks.

De går dermed mye lenger enn landets statsminister Kevin Rudd, som hittil har nektet å kritisere operasjon Cast Lead («støpt bly», red.anm.), som har pågått siden forrige lørdag, og som har krevd anslagsvis over 550 liv, mange av dem palestinske sivile kvinner og barn.

- Uproporsjonal
Brevet anerkjenner Israels rett til å forsvare seg mot Hamas' rakettangrep - men det kan ikke brukes til begrunne det underskriverne kaller «en uhørt uproporsjonal militæraksjon mot Gaza»:

I gruppas øyne var det Israel som brøt våpenhvilen med Hamas ved å drepe seks militante under en aksjon 4. november, og den israelske ledelsen gjorde heller ingenting for svare på Hamas' initiativ til å gjenopprette våpenhvilen etter at den gikk ut 19. desember.

IAJV peker på at de israelske tapene har vært forholdsmessig små sammenliknet med de palestinske, og framholder at Hamas er demokratisk valgt til makten på Gaza; dermed er også for eksempel politifolk for sivile mål å regne.

Frykter jødehat
Gruppa, blant dem en tidligere minister, flere kjente forfattere og et medlem av en av Australias delstatsregjeringer, har skrevet brevet i samarbeid med den israelske fredsgruppa Gush Shalom.

De frykter at den pågående aksjonen vil øke hatet mot jøder samtidig som den ikke vil oppnå noen større sikkerhet for israelerne.

- Historien har vist oss at militære straffeaksjoner aldri har brutt ned et folks kampånd eller frambrakt fred, skriver IAJV.

<strong>MOTSTAND OVER HELE VERDEN:</strong> Brevskriverne frykter Gaza-aksjonen vil øke jødehatet. Samtidig tiltar de antiisraelske demonstrasjonene i omfang. Her utenfor ambassaden i Bangkok tidligere i dag. Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL/AP/SCANPIX
MOTSTAND OVER HELE VERDEN: Brevskriverne frykter Gaza-aksjonen vil øke jødehatet. Samtidig tiltar de antiisraelske demonstrasjonene i omfang. Her utenfor ambassaden i Bangkok tidligere i dag. Foto: PORNCHAI KITTIWONGSAKUL/AP/SCANPIX Vis mer

- Det er et økende antall jøder over hele verden - titusener, om ikke flere - som har snakket ut mot Israel, sier talsmann og gruppas grunnlegger, Antony Loewenstein, til australske ABC News.

- Ja, vi mener Israel har rett til å forsvare seg. Men australske jøder, og alle andre jøder i verden - ja, alle andre borgere, for den saks skyld - har rett til å snakke ut, sier han.

IAJV, som ble dannet i 2007, har flere ganger tirret på seg andre jøder på grunn av kritikk mot Israel; blant annet har de uttalt at jøder presses til å støtte Israel, berettiget eller ikke, fordi landet alltid er under fare.

- Vi er et mindretall av jødiske lederskikkelser som er lut lei over å bli fortalt hva jøder bør mene om Israel, og er frastøtt av Israels forbrytelser på Gaza, sier Loewenstein til Sydney Morning Herald.

Lite forståelse
Heller ikke denne gangen møter IAJV stor forståelse fra det mer veletablerte jødiske miljøet.

- Brevet er skrevet i Loewensteins vanlige form - fullstendig feil når det gjelder samtlige fakta, helt ubalansert og totalt ufølsomt i forhold til israelernes lidelse, tordner sjefen for Rådet for australsk-israelske saker, Colin Rubinstein, overfor The Age.

<strong>UNDER BESKYTNING:</strong> Palestinere løper i dekning under et israelsk angrep mot Rafah sør på Gazastripen i går. Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA/REUTERS/SCANPIX
UNDER BESKYTNING: Palestinere løper i dekning under et israelsk angrep mot Rafah sør på Gazastripen i går. Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA/REUTERS/SCANPIX Vis mer

Spesielt forbannet er Rubinstein over det han oppfatter som feiltolkningen av våpenhvilens historie og Hamas' krav, grunnlag og vilje til å forhandle.

- De mener at befolkningen i Sør-Israel må fortsette å leve under vedvarende rakettangrep, og motarbeider i virkeligheten alle forsøk på å hevde den retten til selvforsvar som de selv sier de anerkjenner, sier han.

Heller ikke Eli Yerushalmi ved den israelske ambassaden i Canberra lar seg imponere over framstøtet.

- Det er svært lett å sitte i sikkerhet i australske byer og kritisere Israel. 15 prosent av befolkningen vår er i bomberom, barna våre kan ikke gå på skolen, folk kan ikke gå på butikken på grunn av rakettangrepene, sier han til ABC News.

Søndag gikk de israelske styrkene inn på Gazastripen, og i natt har kampene rast i Gaza by, med ubekreftede tapstall på begge sider.

Den humanitære situasjonen på Gaza blir verre og verre for hver dag som går, på grunn av den israelske og egyptiske blokaden av forsyninger inn og ut av enklaven. Diplomatiske framstøt fra så vel Frankrikes president Nicolas Sarkozy som Tony Blair har ikke ført fram, og så vel Israel som Hamas avviser at en våpenhvile er aktuell.

<strong>SKADD SOLDAT:</strong> En av soldatene i den israelske angrepsstyrken fraktes skadd til sykehus i går. Foto: ARIEL SCHALIT/AP/SCANPIX
SKADD SOLDAT: En av soldatene i den israelske angrepsstyrken fraktes skadd til sykehus i går. Foto: ARIEL SCHALIT/AP/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer