Australske jøder: - Gaza-aksjonen er avskyelig

Raser mot Israels framferd.

- UPROPORSJONAL AKSJON: Den australske jødiske gruppa er sterkt opprørt over det de oppfatter som en helt uproporsjonal militæraksjon fra Israels side. Her fraktes ei skadd palestinsk jente til sykehus i Gaza by i går etter et angrep. Foto: ASHRAF AMRA/AP/SCANPIX
- UPROPORSJONAL AKSJON: Den australske jødiske gruppa er sterkt opprørt over det de oppfatter som en helt uproporsjonal militæraksjon fra Israels side. Her fraktes ei skadd palestinsk jente til sykehus i Gaza by i går etter et angrep. Foto: ASHRAF AMRA/AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Over 130 australske jøder, mange av dem framstående samfunnsskikkelser, går i et brev ut og kaller Israels offensiv på Gazastripen for «umenneskelig, unødvendig og avskyelig».

- Siden palestinerne ikke har noen måte å forsvare seg selv mot den mektigste militærmakten i Midtøsten på, oppfordrer vi Israel til å avslutte sitt brutale angrep på det sårbare palestinske folk i Gaza, skriver gruppa, Independent Australian Jewish Voices (IAJV), og oppfordrer til våpenhvile straks.

De går dermed mye lenger enn landets statsminister Kevin Rudd, som hittil har nektet å kritisere operasjon Cast Lead («støpt bly», red.anm.), som har pågått siden forrige lørdag, og som har krevd anslagsvis over 550 liv, mange av dem palestinske sivile kvinner og barn.

- UproporsjonalBrevet anerkjenner Israels rett til å forsvare seg mot Hamas' rakettangrep - men det kan ikke brukes til begrunne det underskriverne kaller «en uhørt uproporsjonal militæraksjon mot Gaza»:

I gruppas øyne var det Israel som brøt våpenhvilen med Hamas ved å drepe seks militante under en aksjon 4. november, og den israelske ledelsen gjorde heller ingenting for svare på Hamas' initiativ til å gjenopprette våpenhvilen etter at den gikk ut 19. desember.IAJV peker på at de israelske tapene har vært forholdsmessig små sammenliknet med de palestinske, og framholder at Hamas er demokratisk valgt til makten på Gaza; dermed er også for eksempel politifolk for sivile mål å regne.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer