<strong>BESKYLDES FOR BESTIKKELSER:</strong> Australske myndigheter skal angivelig ha betalt i underkant av 240 000 kroner til menneskesmuglere for at de skulle snu båten med flyktninger og frakte dem tilbake til Indonesia. Dette bildet er tatt nord for landet, i 2009. Foto: AP Photo / NTB scanpix
BESKYLDES FOR BESTIKKELSER: Australske myndigheter skal angivelig ha betalt i underkant av 240 000 kroner til menneskesmuglere for at de skulle snu båten med flyktninger og frakte dem tilbake til Indonesia. Dette bildet er tatt nord for landet, i 2009. Foto: AP Photo / NTB scanpix Vis mer

- Australske myndigheter betalte menneskesmuglere for å snu skip med flyktninger

Statsministeren nekter å kommentere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Asiatiske flyktninger hevder australske myndigheter betalte menneskesmuglere for å snu båten de var ombord og frakte dem tilbake til Indonesia.

Båten ble stoppet av australske myndigheter for tre uker siden.

Da flyktningene kom tilbake til Indonesia, fortalte de ansatte ved et FN-kontor hva som hadde skjedd.

- De fortalte at de ble tatt med ombord i et australsk kystvaktfartøy, hvor de ble holdt i fire dager. Deretter ble de plassert i to blå båter, og mannskapet ble betalt for å ta dem med tilbake til Indonesia igjen, sier en talsmann for FN, Baloch Babar, til New York Times.

Nekter å svare Det var 65 flyktninger ombord i båten, 54 fra Sri Lanka, 10 fra Bangladesh og en fra Myanmar.

Australias statsminister Tony Abbott vil ikke avkrefte deres historie, og hans kryptiske kommentarer kan tyde på at den er sann.

- Vi vil gjøre det som er nødvendig for å beskytte landet vårt mot menneskemsugling, og fra effektene av denne onde og ødeleggende handelen, som koster liv, sier statsministeren i et radiointervju, skriver Sydney Morning Herald.

Statsministeren vil imidlertid ikke svare på konkrete spørsmål om myndighetene betalte smuglerne.

- Jeg vil ikke gå inn i detaljer om hvordan vi stanser båtene, fordi, i likhet med mange andre ting myndighetene må gjøre, er det et nødvendig, vanskelig, og tidvis farlig arbeid, vil jeg anta. Men vi takler det, sier statsministeren.

Utenriksministeren og immigrasjonsministeren hevder påstandene ikke er sanne, og opposisjonen krever nå ordentlig svar fra statsministeren.

«Stopp båtene» Episoden har fyrt oppunder debatten om Australias kompromissløse behandling av båtflyktninger.

Da Abbott og hans konservative parti vant valget i 2013, var «Stopp båtene» et av slagordene som dominerte valgkampen. De australske kystvaktfartøyene forsøker i stor grad å «jage» eller slepe båtene tilbake til transittlandet der turen startet, oftest Indonesia.

Landet, som paradoksalt nok utelukkende er befolket av innvandrere utenom sitt eget urfolk aborginere, er kjent for å internere flyktninger i fattige land som overtar dem for penger, iallefall midlertidig.

Kambodsja og stillehavsnasjonene Nauru og Papa Ny-Guinea har store intereringsleire for asylsøkere og flyktninger, som venter på at australske myndigheter skal behandle deres søknader.

Dårlig forhold Dersom historien om bestikkelsene av menneskesmuglere stemmer, vil dette forsure forholdet mellom Australia og Indonesia, som allerede ikke er på sitt beste.

En talsmann for indonesiske myndigheter, Agus Barnas, sier til nyhetsbyrået AP at Abbots kommentarer kan tolkes som en støtte til bestikkelser av menneskesmuglere, og gi dem et nytt incentiv til å smugle flyktninger til Australia.

- Uttalelsene hans er veldig uetiske, sier Barnas.

New York Times siterer indonesiske medier, som skriver at flyktningene opprinnelig var på vei til New Zealand for å søke asyl. Ifølge indonesiske politikilder, fikk kapteinen og hans fem besetningsmedlemmer 5000 dollar hver (ca. 39 000 norske kroner) for å endre kursen.

Indonesiske myndigheter etterforsker nå påstandene. De mener australske myndigheter bidrar til menneskesmugling hvis dette stemmer.

<strong>DEMONSTRASJONER:</strong> Australia er kjent for sin kompromissløse flyktningpolitikk, og påstandene om bestikkelser har skapt nytt liv i flyktningdebatten i landet. Foto: Richard Ashen / Demotix  /Corbis / NTB scanpix
DEMONSTRASJONER: Australia er kjent for sin kompromissløse flyktningpolitikk, og påstandene om bestikkelser har skapt nytt liv i flyktningdebatten i landet. Foto: Richard Ashen / Demotix /Corbis / NTB scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer