Australske myndigheter krever åpenhet om norsk gruvemysterium

Ber de reelle eierne tre fram i lyset.

GRUVEMYSTERIUM: Ingen vet hvem den største eieren av Kirkenes' hjørnesteinsbedrift, Sydvaranger Gruve, er. Nå krever australske myndigheter at de reelle eierne viser seg.  Foto: MAGNAR A. KJELDSEN / Dagbladet
GRUVEMYSTERIUM: Ingen vet hvem den største eieren av Kirkenes' hjørnesteinsbedrift, Sydvaranger Gruve, er. Nå krever australske myndigheter at de reelle eierne viser seg. Foto: MAGNAR A. KJELDSEN / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ingen vet hvem den største eieren av Kirkenes' hjørnesteinsbedrift, Sydvaranger Gruve, er. Dalnor Assets, et selskapt registret i De britiske jomfruøyene, har over en tid kjøpt stadig flere aksjer i det australske morselskapet Northern Iron Limited, som i sin helhet eier og styrer den tradisjonsrike jernmalmgruva i nord.    

Det mystiske selskapet eier nå rundt 19,95 prosent av Northern Iron-aksjene - helt uten at noen i Sydvaranger Gruve-ledelsen aner hvem som står bak.

Hemmeligholdet har også gitt hodebry til ordføreren i Sør-Varanger, Sametinget og gruvearbeiderne i Kirkenes.

Forsøk på å få tak i personene eller selskapene bak Dalnor Assets har ikke lykkes, har styreleder Peter Bilde i Northern Iron Limited forklart overfor lokalavisa Finnmarken.

Nå slår australske myndigheter ned på hemmeligholdet.

Slår ned på hemmelighold I en melding som ble offentliggjort i dag av Takeovers Panel, som er australske myndigheters organ for å sikre at oppkjøp blir gjort på lovlig vis, slås det fast at en rekke forhold ved Dalnor Assets innhugg
i Northern Iron er uakseptable.

Les hele meldingen her.  

Der heter det blant annet: «Aksjeeiere i Northern Iron, styret i Northern Iron og markedet generelt, har ikke fått kjennskap til, og kjenner fremdeles ikke, identiteten til personene som har skaffet seg en betydelig andel av Northern Iron».

Dalnor Assets beordres videre av utvalget til å vise sitt sanne ansikt, og illegges strenge begrensninger for videre kjøp av flere aksjer i Northern Iron Limited før seks måneder etter at kortene er lagt på bordet.
     
Må røpe stråmann I slutten av mai, bare dager før selskapets generalforsamling i Australia, sendte Dalnor Assets et brev til Northern Iron Limited der selskapet innrømmet at de ikke hadde gitt all nødvendig informasjon om oppkjøpet - verken til den australske børsen eller til Northern Iron Limited. De mystiske eierene dukket heller ikke opp på generalforsamlingen. 

Brevet fikk Northern Iron-ledelsen til å melde Dalnor Assets inn for Takeovers Panel.

Da ble også en person med navn Gabriela Bell oppgitt å være eneeier av Dalnor Assets, på vegne av et kypriotisk fondsselskap (SPA GP (II) Limited) som igjen eies av et investerings- og forvaltnignselskap (SPA Financial Services). Gjennom en sveitsisk bank, et fond på Kypros, og de to nevnte selskapene, har Dalnor Assets og Gabriela Bell kjøpt aksjer i gruva i Kirkenes siden september 2012. 

Nå krever altså australske myndigheter at de reelle interessehaverne bak stråmannen avsløres.

Dalnor Assets bes særlig redegjøre for eierinteressene til Gabriel Anastassiades, som leder det kypriotiske investerings- og forvaltningsselskapet (SPA Financial Services).

Dette kypriotiske selskapet tilbyr imidlertid en rekke «mellomann»-tjenster, og lover sine klienter «diskret forvaltning og beskyttelse av verdier», ifølge egne hjemmesider.

Dagbladet har ikke lykkes å få en kommentar fra rederen Felix Tschudi, som er Northern Irons nest største eier med rundt 13 prosent av aksjene.  

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer