Australske myndigheter krever åpenhet om norsk gruvemysterium

Ber de reelle eierne tre fram i lyset.

GRUVEMYSTERIUM: Ingen vet hvem den største eieren av Kirkenes' hjørnesteinsbedrift, Sydvaranger Gruve, er. Nå krever australske myndigheter at de reelle eierne viser seg.  Foto: MAGNAR A. KJELDSEN / Dagbladet
GRUVEMYSTERIUM: Ingen vet hvem den største eieren av Kirkenes' hjørnesteinsbedrift, Sydvaranger Gruve, er. Nå krever australske myndigheter at de reelle eierne viser seg. Foto: MAGNAR A. KJELDSEN / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ingen vet hvem den største eieren av Kirkenes' hjørnesteinsbedrift, Sydvaranger Gruve, er. Dalnor Assets, et selskapt registret i De britiske jomfruøyene, har over en tid kjøpt stadig flere aksjer i det australske morselskapet Northern Iron Limited, som i sin helhet eier og styrer den tradisjonsrike jernmalmgruva i nord.    

Det mystiske selskapet eier nå rundt 19,95 prosent av Northern Iron-aksjene - helt uten at noen i Sydvaranger Gruve-ledelsen aner hvem som står bak.

Hemmeligholdet har også gitt hodebry til ordføreren i Sør-Varanger, Sametinget og gruvearbeiderne i Kirkenes.

Forsøk på å få tak i personene eller selskapene bak Dalnor Assets har ikke lykkes, har styreleder Peter Bilde i Northern Iron Limited forklart overfor lokalavisa Finnmarken.

Nå slår australske myndigheter ned på hemmeligholdet.

Slår ned på hemmelighold I en melding som ble offentliggjort i dag av Takeovers Panel, som er australske myndigheters organ for å sikre at oppkjøp blir gjort på lovlig vis, slås det fast at en rekke forhold ved Dalnor Assets innhuggi Northern Iron er uakseptable.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer