Australske surrogatiforeldre vil likevel ha Gammy

Det australske paret som er involvert i en surrogatiskandale i Thailand, hevder de kun tok med den friske tvillingen hjem fordi surrogatmora tvang dem til det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

David og Wendy Farnell, de biologiske foreldrene til et tvillingpar som ble født av en thailandsk surrogatmor, er beskyldt for å kun ha tatt med seg den ene tvillingen hjem. De skal ha forlatt den andre i Thailand fordi barnet hadde Downs syndrom og trengte en hjerteoperasjon. Søndag snakket paret første gang offentlig om saken.

Til den australske TV-stasjonen Nine Network ga paret en helt annen versjon av historien, og hevdet det var den 21 år gamle surrogatmoren i Thailand som nektet dem å ta med lille Gammy.

- Hun sa at hun skulle gå til politiet dersom vi tok med vår lille gutt, og at hun da ville beholde begge babyene selv, uttalte David Farnell (56) til TV-stasjonen.

Dømt for overgrep mot barn Saken har skapt sterke reaksjoner verden rundt, og har satt søkelyset på mangelen på reguleringer av den internasjonale surrogatibransjen. Både i Australia og i Thailand har det kommet krav om strengere reguleringer i kjølvannet av saken.

Saken fikk en ny omdreining forrige uke da det ble kjent at David Farnell tidligere er dømt og har sonet en fengselsstraff for overgrep på tre jenter under 13 år.

- Jeg har blitt dømt for overgrep på barn, og jeg skammer meg dypt over det, sa han til TV-kanalen.

Han insisterte samtidig på at han har forandret seg og ikke lenger utgjør noen fare for barn.

Strides om abortkrav Paret sier nå at de vil kjempe for å få Gammy til Australia.

Paret har tidligere uttalt at de forlot Gammy hos sin 21 år gamle surrogatmor fordi en lege i Thailand hadde sagt til dem at han ikke kom til å overleve. De hevder de ikke visste at han hadde Downs syndrom, bare hjertefeil.

Den 21 år gamle thailandske surrogatmoren Pattharamon Janbua hevder på sin side at paret visste at Gammy hadde Downs allerede da hun gikk gravid, og at de forsøkte å tvinge henne til å ta abort, noe som er ulovlig i Thailand og som hun nektet fordi det strider mot hennes buddhistiske tro.

David Farnell avviser at de forsøkte å tvinge gjennom en abort, men medgir at han tenkte på muligheten.

- Det er fordi han har et handikap og det er trist. Og det ville bli vanskelig. Ikke umulig, men vanskelig, uttalte han.

(NTB)