Australske Syria-farere risikerer å miste dobbelt-statsborgerskap

Jusprofessor har anbefalt det samme i Norge.

MISTER STATSBORGERSKAPET?: Australia vurderer en ny lov som skal gjøre det umulig for blant annet fremmedkrigere å returnere til Australia.  AFP PHOTO / HO / WELAYAT TARABLOS
MISTER STATSBORGERSKAPET?: Australia vurderer en ny lov som skal gjøre det umulig for blant annet fremmedkrigere å returnere til Australia. AFP PHOTO / HO / WELAYAT TARABLOS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et lovforslag ledet av statsminister Tony Abbot, gikk gjennom både sikkerhetskomiteen og regjeringspartiene, og går ut på at australske statsborgere som deltar i krigs- og terrorhandlinger i utlandet risikerer å miste sitt australske statsborgerskap.

Forslaget skal forhindre at militante med dobbelt statsborgerskap som sloss i utlandet vender tilbake til Australia og utgjør en terrorfare. Forslaget vil også gi mandat til å trekke tilbake statsborgerskapet til de som bedriver med terrorisme i Australia.

- Loven vil fornye statsborgerskapsloven, og vil føre til at australske statsborgere som tjenestegjør eller kjemper for terroristgrupper i utlandet, eller blir en del av terrornettverk i Australia, automatisk mister sitt australske statsborgerskap, sa Abbott i en uttalelse.

Storbritannia er blant landene som nylig har innført lignende regler. Der er det også kun dem med dobbelt statsborgerskap som kan miste sitt britiske pass.

Forslaget til endringer i den australske statsborgerloven ble lagt frem for resten av parlamentet i dag. Opptil halvparten av de 120 australierne som kjemper i Midtøsten med blant annet IS, er i faresonen for å miste statsborgerskapet hvis forslaget går gjennom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.