MISTER STATSBORGERSKAPET?: Australia vurderer en ny lov som skal gjøre det umulig for blant annet fremmedkrigere å returnere til Australia.  AFP PHOTO / HO / WELAYAT TARABLOS
MISTER STATSBORGERSKAPET?: Australia vurderer en ny lov som skal gjøre det umulig for blant annet fremmedkrigere å returnere til Australia. AFP PHOTO / HO / WELAYAT TARABLOSVis mer

Australske Syria-farere risikerer å miste dobbelt-statsborgerskap

Jusprofessor har anbefalt det samme i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et lovforslag ledet av statsminister Tony Abbot, gikk gjennom både sikkerhetskomiteen og regjeringspartiene, og går ut på at australske statsborgere som deltar i krigs- og terrorhandlinger i utlandet risikerer å miste sitt australske statsborgerskap.

Forslaget skal forhindre at militante med dobbelt statsborgerskap som sloss i utlandet vender tilbake til Australia og utgjør en terrorfare. Forslaget vil også gi mandat til å trekke tilbake statsborgerskapet til de som bedriver med terrorisme i Australia.

- Loven vil fornye statsborgerskapsloven, og vil føre til at australske statsborgere som tjenestegjør eller kjemper for terroristgrupper i utlandet, eller blir en del av terrornettverk i Australia, automatisk mister sitt australske statsborgerskap, sa Abbott i en uttalelse.

Storbritannia er blant landene som nylig har innført lignende regler. Der er det også kun dem med dobbelt statsborgerskap som kan miste sitt britiske pass.

Forslaget til endringer i den australske statsborgerloven ble lagt frem for resten av parlamentet i dag. Opptil halvparten av de 120 australierne som kjemper i Midtøsten med blant annet IS, er i faresonen for å miste statsborgerskapet hvis forslaget går gjennom.

Ulovlig med dobbelt statsborgerskap i Norge Jusprofessor Benedikte Moltumyr Høgberg har på vegne av Barne-, likestillings- og inkluderingsmister Solveig Horne utredet hva som
skal til for å miste statsborgerskapet i Norge.

- Ett av problemene med å ta fra noen statsborgerskap, er at vedkommende da kan bli statsløs, og ifølge internasjonale konvensjoner kan en ikke gjøre folk statsløse, sier hun Dagbladet.

Utredningen hennes ser på hvilke muligheter regjeringen har for å innføre regler om tap av statsborgerskap, der en statsborger opptrer sterkt til skade for statens vitale interesser eller frivillig har tjenestegjort i en fremmed militær styrke.

I utgangspunktet er det ulovlig å ha dobbelt statsborgerskap i Norge, men man kan få dispensasjon.

Anbefaler det samme i Norge Høgbergs anbefaling er å frata norske borgere med dobbelt statsborgerskap sitt norske statsborgerskap, på lik linje med det den australske regjeringen ønsker.

- Men det er bare når man finner det bevist å ha begått terrorhandlinger, folkemord, forbrytelser mot menneskeheten eller landsforræderi, at man  bør risikere å miste statsborgerskapet. Det spiller ingen rolle om det er IS eller den kurdiske Pershmarga man er medlem av, men om han begått èn eller flere av de nevnte handlingene, sier Høgberg. 

Anbefalingen gjelder imidlertid kun de med dobbelt statsborgerskap som er over atten år. Utredningen har vært sendt ut på høring siden slutten av mars, men på lørdag går høringsfristen ut.

ANBEFALER TILTAK: Høgberg anbefaler å gjøre som Australia. Foto: UIO
ANBEFALER TILTAK: Høgberg anbefaler å gjøre som Australia. Foto: UIO Vis mer