- Autisme er en overdrivelse av den mannlige hjerne

En autists hjerne er en overdrivelse av den mannlige hjernen, mener britiske forskere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere har lenge ment at autisme er en overdrivelse av særtrekkene ved mannens hjerne, som egenskapen å skape oversikt ved hjelp av lister og skjemaer. Nå har forskere fra Cambridge i Storbritannia funnet beviser for at utviklingen av en autistisk hjerne overdriver det som skjer i den mannlige hjernen, melder BBC.

Forskerne mener at utviklingen av den mannlige hjernen generelt består av en større vekst i visse deler av hjernen, mens den kvinnelige hjernen har sterkere forbindelser mellom de to hjernehalvdelene.

Gutters hjerner utvikler seg raskere enn jenters, og for autister ser denne utviklingen ut til å foregå i en ekstrem form. Blant annet er den følelsesmessige delen av et autistisk barns hjerne svært stor.

Forsker for forståelse

Forskerne fant beviser for at barn som utsettes for mannlige kjønnshormoner - som testosteron - før fødselen, har større sannsynlighet for å utvikle autisme. Både jente- og guttefostre utvikler testosteron; guttene i testiklene og jentene i binyrene. 

Forskerteamets leder, professor Baron-Cohen, understreker at hensikten med forskningen er å lære å forstå autisme, heller enn å finne en metode for å forhindre det.

- Det stiller spørsmålet om autisme er en sykdom som man bør forhindre eller utrydde. Mange mennesker ser det ikke som noen sykdom. De er bare barn som utvikler seg annerledes, sier Baron-Cohen.

OVERDRIVELSE: Egenskapene som kjennetegner mannens hjerne, forsterkes i utviklingen av et autistisk barn. Foto: Arne V. Hoem
OVERDRIVELSE: Egenskapene som kjennetegner mannens hjerne, forsterkes i utviklingen av et autistisk barn. Foto: Arne V. Hoem Vis mer