Autismeforeningen nedringt av bekymrede foreldre

Mange ble engstelige da Anders Behring Breivik i retten i dag ble knyttet til Aspergers syndrom.

SMILTE:  Anders Behring Breivik reagerte kraftig på professor Ulrik Fredrik Malts 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SMILTE: Anders Behring Breivik reagerte kraftig på professor Ulrik Fredrik Malts Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Professor Ulrik Fredrik Malt konkluderte i sitt vitnemål i rettssaken at Breivik trolig har Aspergers, muligens i kombinasjon med Tourettes og en narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

Autismeforeningen i Norge fikk mange henvendelser utover dagen fredag.

- Folk er opprørte og veldig bekymret for sine barn. Det er viktig for oss å få fram at selv om man har Aspergers, så er man ikke som ham, sier leder Annette Drangsholt med henvisning til Breivik.

- Elskelige mennesker Malt var også i sitt vitnemål svært påpasselig med å understreke at Aspergers ikke kan knyttes til kriminalitet eller voldelig oppførsel.

- 99,99 prosent er fullstendig elskelige mennesker som ikke ville gjort noe galt. Jeg vil gjerne si det, så de ikke føler seg uthengt her, sa psykiatriprofessoren.

Likevel opplever Autismeforeningen mye uro og bekymring ved at Aspergers nå blir knyttet til terrorsaken. Drangsholt viser til at dette er en sårbar gruppe som allerede blir sett på med skepsis.

- Når Aspergers omtales, får vi ofte mange henvendelser fra for eksempel skolepersonell. Mange lurer på om et barn med Aspergers kan bli farlig, sier Drangsholt til NTB. Hun synes det er ekstra leit, siden de aller fleste med denne formen for autisme tvert imot er svært skikkelige.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer