Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Autismeforeningen nedringt av bekymrede foreldre

Mange ble engstelige da Anders Behring Breivik i retten i dag ble knyttet til Aspergers syndrom.

SMILTE:  Anders Behring Breivik reagerte kraftig på professor Ulrik Fredrik Malts 
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
SMILTE: Anders Behring Breivik reagerte kraftig på professor Ulrik Fredrik Malts Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Professor Ulrik Fredrik Malt konkluderte i sitt vitnemål i rettssaken at Breivik trolig har Aspergers, muligens i kombinasjon med Tourettes og en narsissistisk personlighetsforstyrrelse.

Autismeforeningen i Norge fikk mange henvendelser utover dagen fredag.

- Folk er opprørte og veldig bekymret for sine barn. Det er viktig for oss å få fram at selv om man har Aspergers, så er man ikke som ham, sier leder Annette Drangsholt med henvisning til Breivik.

- Elskelige mennesker Malt var også i sitt vitnemål svært påpasselig med å understreke at Aspergers ikke kan knyttes til kriminalitet eller voldelig oppførsel.

- 99,99 prosent er fullstendig elskelige mennesker som ikke ville gjort noe galt. Jeg vil gjerne si det, så de ikke føler seg uthengt her, sa psykiatriprofessoren.

Likevel opplever Autismeforeningen mye uro og bekymring ved at Aspergers nå blir knyttet til terrorsaken. Drangsholt viser til at dette er en sårbar gruppe som allerede blir sett på med skepsis.

- Når Aspergers omtales, får vi ofte mange henvendelser fra for eksempel skolepersonell. Mange lurer på om et barn med Aspergers kan bli farlig, sier Drangsholt til NTB. Hun synes det er ekstra leit, siden de aller fleste med denne formen for autisme tvert imot er svært skikkelige.

- Dette er mennesker som ofte har problemer med å lyve, som er veldig opptatt av at rett skal være rett. Mange av dem er høyt fungerende som voksne, men de blir redde og får angst når slike saker kommer opp i mediene. Det kan bli et stort skritt tilbake, sier hun.

Ikke mer kriminelle Forskning viser at det ikke er noen overhyppighet av kriminelle handlinger blant mennesker med Aspergers syndrom, ifølge Autismeforeningen.

- I de tilfeller man ser kriminalitet, har personen gjerne fått diagnosen altfor sent eller ikke fått riktig oppfølging, sier hun.

Drangsholt sier Autismeforeningen er opptatt av å ha åpenhet rundt tilstanden, men sier mange nok kan oppleve det vanskeligere nå.

- Jeg ser ikke bort fra det. Det er mange mørketall innen autisme, mange fungerer jo svært bra, sier hun.

(NTB)

VITNET:  Professor  Ulrik Fredrik Malt sa i retten i dag at Breivik kan ha Aspergers, muligens i en kombinasjon med Tourettes og en narsissistisk personlighetsforstyrrelse. 

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
VITNET: Professor Ulrik Fredrik Malt sa i retten i dag at Breivik kan ha Aspergers, muligens i en kombinasjon med Tourettes og en narsissistisk personlighetsforstyrrelse. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media