Autistiske Jacky fant endelig en måte å «snakke» med verden på

Lærte seg å kommunisere gjennom kunst. Nå produserer han jordbruks-malerier på løpende bånd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Jacky Wojciechowski gikk på scenen og grep mikrofonen på sin egen kunstutstilling i New York, var det et stort øyeblikk for foreldrene Sharon og Michael Flanegan.

Jacky, eller John som han egentlig heter, er nemlig autistisk og foreldrene fryktet at han aldri ville finne sin måte å kommunisere med omverdenen på.

Men gjennom veldedighetsorganisasjonen HeartShare fant han sitt «språk»: Pensel og lerrett.

Historien hans ble presentert under ArtShare for HeartShare som ble arrangert for fjerde år på rad i New York denne måneden.

- Jacky ble født i juni 1983 og var en helt sunn nyfødt baby. Etter at han var blitt to år merket vi imidlertid at han ikke gjorde forsøk på å skape ord, sier mora Sharon.

Ble knust - Jeg ble knust og det ble alle mine håp og drømmer om livet han hadde foran seg også, sier hun.

Gjennom ArtShare-programmet fikk han imidlertid opplæring av Barbara Nowak-Cuthel. Hun startet ArtShare i samarbeid med HeartShare i 2007.

- Første gangen jeg så kunsten hans hadde han så mye energi, det var så mye som skjedde i bildene, forteller Barbara.

For foreldrene var det rørende å følge med på Jackys kunst, og utviklingen som skjedde etter at han kom i kontakt med ArtShare.

- Han har lært teknikker og perspektiver. Noe jeg elsker er det Picasso har sagt om at en kunstners gave er å kunne male som et barn, og Jacky maler som et barn, men med en veldig moden stil. Han fanger følelser og øyeblikk. Det betyr mye for ham å få fange verden på den måten, sier faren Michael.

- Jacky er en kunstner - Det ArtShare har gjort for ham, blant annet, er at det hjelper ham å kommunisere på flere nivåer. Han har lært at bilder forteller en historie, og det gir ham muligheten til å kommunisere bedre, sier faren.

Jacky er blitt kjent for sine malerier av bondegårder, og særlig kuer. Den interessen er det ingen som vet hvor kommer fra, men da han først turte å ta mikrofonen på sin egen kunstutstilling var det for å holde et mikroforedrag om det å lage ost.

Det var et rørende øyeblikk for foreldrene, som forteller at Jacky er svært stolt av kunsten han laget.

- Han sitter baki bilen og sier: «Jacky er en kunstner». Han er veldig stolt av det, sier faren.

Les også saken om autistiske Clara (10), som rørte hele verden med sin tro kopi av favorittballetten «Coppola».