Automat-monopolet blir utsatt igjen?

Trond Giske: -svært overraskende innblanding fra ESA

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Det er svært overraskende at EFTAs overvåkningsorgan ESA bringer automatsaken inn EFTA-domstolen midt under forberedelsen til behandlingen i vår egen høyesterett, sier kultur- og kirkeminister Trond Giske.

  Han var på reise i Frankrike da den siste omdreiningen i striden om spilleautomater ble kjent fredag.

 -Min jobb er å sørge for gjennomføring av Stortingets klare vedtak om at Norsk Tipping skal ha monopol automatene. Vi har ikke rukket å vurdere om Norsk Tippings overtakelse skal utsettes  nok en gang, sier Giske til Dagbladet.no.

Først sa byretten at staten ikke hadde rett til å kaste ut medlemsbedriftene i Norsk lotteri- og automatbransjeforbund. Lagmannsretten gjorde helomvending og ga staten medhold i å la sitt eget selskap Norsk Tipping bli monopolist. Høyesteretts behandling av den siste anken er berammet til 24. januar neste år.

 Noe av det første Trond Giske gjorde som  kulturminister var å utsette monopolet i tre måneder til 1. april neste år i påvente av Høyesteretts dom. Da hadde hans forgjenger Valgerd Svarstad Haugland allerede utsatt monopolet i ett år.

Tar minst et år 

 Nå må myndighetene forholde seg til en rettsavgjørelse i EU-systemet i tillegg. EFTA-domstolen tar minst ett år på å bli ferdig med en slik. Derfor ligger det an til en ny utsettelse av automat-monopolet.

Automatbransjen har hele tiden bedt om at norsk rett spør ESA om råd i saken. Det har både lagmannsretten og høyesterett avslått å be om. I så fall ville norsk rett bare fått råd og betenkninger tilbake.

Når ESA nå har tatt fatt i saken på eget initiativ, vil EFTA-domstolen i tillegg komme med en dom om hvorvidt det norske monopolvedtaket er lovlig i forhold til EØS-reglene. Det får Dagbladet.no bekreftet i den norske EU-delegasjonen i Brussel.

-Godt nytt

-Dette er godt nytt for oss. Vi har i praksis fått en ekstra sjanse til å vinne fram, sier automatbransjens advokat Ingvald Falch til Dagbladet.no.

Han påpeker at en internasjonal domstol aldri har behandlet en norsk sak samtidig med Høyesterett - og at norske myndigheter aldri har trosset dommer verken i Høyesterett eller i EFTA-domstolen.

Bransjen har ikke noen formelle muligheter til å få utsatt monopolet ytterligere. Men han regner med at motparten vil kalkulere med hva et erstatningssøksmål kan koste dersom de private aktørene får et ulovlig avbrekk i driften

Monopol det beste mot spilleavhengighet?

Det er EFTAs overvåkingsorgan ESA som bringer det norske automatmonopolet inn for

EFTA-domstolen, ettersom norske myndigheter ikke har rettet seg etter ESAs tidligere pålegg om å utrede konsekvensene av det norske monopolvedtaket i forhold til reglene om fri konkurranse. 

ESA  mener at norske myndigheter ikke har gjort nok for å vise at restriksjonene ikke strider mot EØS-avtalen - blant annet hvorfor det er nødvendig å opprette et monopol for å få bedre kontroll med spilleavhengighet.

ESA mener også at samme formål kunne ha blitt nådd med mindre inngrep, ved for eksempel å innføre strengere krav overfor dagens private automatoperatører.

Bedre kontroll med spilleavhengighet var et av Stortingets kronargumenter for å overlate all drift av spilleautomater til Norsk Tipping. Antall automater i norske butikker, kaffer og puber skal etter planen reduseres fra 17.000 til 12.000. Norsk Tipping har allerede gjort milliardinvesteringer, og de 1.300 første nyinnkjøpte automatene i statlig regi står på lager. (Dagbladet.no)