- Automatene tok livet av Victoria

Victoria Hægdahl (65) tok over en halv million kroner i lån fra forskjellige finansinstitusjoner landet over for å tilfredsstille sin spillegalskap. Til slutt greide hun ikke mer og tok livet sitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spilleavhengighet

Vi spilte for 22 milliarder kroner på automater i fjor. 25000 nordmenn er spilleavhengige. Stadig flere spilleavhengige ber om hjelp til å slutte. Skam og skyld får spillegale til å ta sitt liv.

FORSØL VED HAMMERFEST (Dagbladet): Nå står enkemannen Arne Hægdahl (73) fram for å fortelle hvordan spillegalskapen og de lettvinte og hemmelige lånene rammet den 65 år gamle kona, moren og bestemoren, og familien rundt henne.

- Jeg og resten av familien har bestemt oss for å fortelle om dette for å få stoppet galskapen. Vi sover her i landet, sier 73-åringen til Dagbladet.

Hægdahl-familiens historie fra fiskeværet Forsøl, vel ei mil fra Hammerfest, ble i går omtalt i lokalavisa.

- Blir kvalm

- Jeg blir kvalm når jeg hører generalsekretær i Redningsselskapet, Anne Enger Lahnstein, si at selskapet er avhengig av spilleautomatene for å få inntekter. Inntekter til hva? Veldedighet? Å redde liv? Jeg vet bare en ting. Det var at spilleautomatene tok Victorias liv. Henne ville Lahnstein ikke redde, sier Hægdahl til Finnmark Dagblad.

Dagbladet møtte 73-åringen hjemme i fiskeværet i går ettermiddag. Han vil automatene til livs.

- De må vekk. Hennes tilfelle er helt sikkert ikke enestående, sier Hægdahl til Dagbladet.

I kjølvannet av dødsfallet tok familien kontakt med Røde Kors' Thorvald Stoltenberg i form av brev. I retur fikk de en beklagelse.

- Det er det de alle gjør. De beklager. Men ansvar, det vil de ikke ta, sier den tidligere maleren og fiskeren.

- Maktet ikke mer

Langfredag for to år siden fant Arne sin Victoria i senga. Ved siden av henne lå det tomme pilleglass. Arne fikk panikk, og kontaktet datteren. Sammen kjørte de henne til sykehuset. Underveis sa Victoria «Jeg vil ta livet mitt».

Etter å ha fått akuttbehandling ved Hammerfest sykehus, ble hun skrevet ut. Psykologisk bistand var ikke tilgjengelig før over helga.

Samme kveld samlet familien seg i parets hus. Arne hadde stekt vafler og kokt kaffe. Victoria fortalte ikke hva som var i veien. Ingen spurte heller.

Natt til påskeaften 2002 fikk ikke Arne sove. Han var livredd.

Dagen etter dro han til Hammerfest for å handle. Før han dro sa han til kona:

- Du må love meg at du ikke gjør noe.

Men Victoria gjorde noe. Hun tok sitt liv. Hun hengte seg i kjelleren. Datteren fant henne. I et brev som politiet fant, ber hun om tilgivelse.

Hun hadde aldri ment å skade noen, men hadde så mye gjeld. Hun maktet ikke mer.

Halv million i gjeld

I kjølvannet av dødsfallet kom det fram at hun hadde over en halv million kroner i gjeld til forskjellige låneinstitusjoner landet over. Rentene var skyhøye. Arne tok advokat, og bankene ble tvunget til å slette gjelden.

- De skyr ingen midler. Da hun døde og vi tok kontakt, ville de gi oss en måneds utsettelse. Min kone trodde nok at jeg ikke skulle få problemer med dette fordi jeg ikke hadde skrevet under på noen av lånepapirene, sier Arne.

Et halvt år etter at Victoria gikk bort kom det et brev til henne fra en finansinstitusjon. Arne grep telefonen:

- Jeg kunne få opptil 150000 kroner på dagen. Alt de trengte var et kontonummer og personopplysninger, forteller han.

- Da jeg sa jeg var pensjonist og kunne få problemer med å betale alt tilbake, sa de at jeg kunne ta et mindre lån. Da jeg spurte hva som ville skje hvis jeg ikke greide å betjene lånet, sa de at det ville bli inkasso. De ville møte opp på døra.

Arne Hægdahl mistenkte mot slutten av det 41 år lange ekteskapet at kona hadde et problem med spillingen.

Han konfronterte henne med det, men ble avfeid. Paret, som har fire barn sammen, hadde planlagt en alderdom med mye reising. Slik ble det ikke. Arne så at noe gnaget på henne, men hun lukket seg bare mer og mer. Samtidig stilte hun på jobben som alltid. På overflaten var alt tilsynelatende normalt.

Arne forsøkte å følge med på hva kona gjorde, og hvor hun dro. Men bare en eneste gang fant han henne ved en spilleautomat.

Hele lønna hennes forsvant, uten at Arne grep inn. Han hadde jo nok til begge to.

Men han kjente ikke til lånene. Hver dag var det kona som hentet posten. Gjelden var hennes hemmelighet.

I ettertid har Arne Hægdahl fått vite at kona må ha hatt spillegalskap i mange år. Ifølge kolleger og venner sto hun ved spilleautomatene i alle pausene på jobben. Det var da pengene forsvant.

MISTET KONA: Arne Hægdahl mener spilleautomatene og kyniske finansinstitusjoner fikk kona Victoria til å ta sitt eget liv. Nå vil han ha vekk automatene. Han fnyser av veldedige organisasjoner som hevder å være avhengig av automatene for å redde liv. - Vel, min kone mistet livet på grunn av automatene, fastslår 73-åringen.
BEGIKK SELVMORD: Victoria Hægdahl (65).