- Autoriteten til Stoltenberg er svekket

Per-Kristian Foss (H) er nådeløs.

Os- SVEKKER REGJERINGEN: Per Kristian Foss (H) er ikke i tvil om at gavesaken er skadelig for Stoltenberg. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
Os- SVEKKER REGJERINGEN: Per Kristian Foss (H) er ikke i tvil om at gavesaken er skadelig for Stoltenberg. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Gavesaken som ryster regjeringen har svekket autoriteten til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og regjeringen hans, mener Høyres Per-Kristian Foss.

Per-Kristian Foss mener Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité ikke har noen grunn til å ta opp gavesaken, hvor statsministeren selv og flere av statsrådene hans er involvert.

Selv om han medgir at samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) kan ha brutt skattereglene da hun ikke innberettet gullarmbåndet hun fikk i 2007, påpeker han at det først og fremst er regjeringens egne gaveregler som er brutt. Da får det bli opp til regjeringen selv å rydde opp.

- Men denne saken er jo verst for statsministeren. Han klarer ikke å holde orden i eget hus og har fått svekket sin autoritet, sier Foss til NTB.

Få sanksjons- muligheter Det finnes få sanksjoner Stortinget kan ilegge regjeringen i denne saken. Mest nærliggende er det at enkeltstatsråder blir gitt en ripe i lakken, for eksempel ved at en eller flere medlemmer av regjeringen blir stilt til veggs i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Et eventuelt mistillitsforslag vil uansett ikke bli vedtatt, i og med at regjeringens partier har flertall i Stortinget.

Komitéleder Anders Anundsen (Frp) mener mange enkeltforhold, spesielt knyttet til Senterpartiet, kan tyde på at det har vært en ukultur i statsrådenes omgang med gaver.

Fremskrittspartiet stortingsgruppe skal til uka gjennomgå saken for å se om det er grunn til å løfte den opp i komiteen. Men Anundsen understreker at han ikke umiddelbart ser noen grunn til det.

- Mange saker - Når det er såpass mange saker, som ikke bare handler om armbånd, kan det være naturlig å se nærmere på om dette er noe som kan høre inn under vårt område, sier Anundsen.

Han er nøye med å poengtere at så lenge det er regjeringens eget reglement som er brutt, så skal håndhevelsen av reglementet også utøves i regjeringen. Men hvis det avtegner seg et systematisk mønster og det kan stille spørsmål ved regjeringens politiske motiver, bør saken opp i komiteen.

- Jeg har ikke nå noen grunn til å si at det har skjedd. Men vi i Fremskrittspartiet vil til uka sette oss ned og se på det som er kommet fram i denne saken, sier han.

(NTB)

SKAL VURDERE SAKEN: Kontroll- og konstitusjonskomiteen, ved Anders Anundsen (Frp).
Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
SKAL VURDERE SAKEN: Kontroll- og konstitusjonskomiteen, ved Anders Anundsen (Frp). Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer