TOK BILDER: Luftambulansen fløy inn en geolog for å vurdere veiene fra Flo til Veslebygda. På dette bildet sees raset som legger seg over veien. Foto: Bent Næss/Norsk Luftambulanse
TOK BILDER: Luftambulansen fløy inn en geolog for å vurdere veiene fra Flo til Veslebygda. På dette bildet sees raset som legger seg over veien. Foto: Bent Næss/Norsk LuftambulanseVis mer

- Autovern og kantstein ble revet bort, det er mye knekte trær og uvær i området

Her er redningsmannskapenes bilder av ras i Flo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ingen personer er savnet og ingen ble skadd etter at seks større ras rammet den lille bygda Flo i Sogn og Fjordane i dag.

- Vi har fått tilbakemeldinger fra luftambulansen som har snakket med folk i Flobygda, og ingen personer er savnet og ingen er skadd, sier operasjonsleder Per Rimmen i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB.

Politiet ble varslet om jord- og steinrasene like etter klokka 12 tirsdag. Meldingen tydet på at rasene var store og strakte seg over flere hundre meter.

- Men det er bestemt at redningsarbeidet blir avsluttet, og at den videre oppfølgingen av situasjonen i Flo blir håndtert av fylket og kommunen, sier operasjonslederen.

Voldsomme krefter - Det raste sand, stein og grus ut i veibanen. Bildet viser det mest omfattende av rasene som gikk. Det virket som det meste var vannmasser som rev med seg løsmasser ut over veien. Autovern og kantstein ble revet bort, det er mye knekte trær og uvær i området. Det er store  vannmasser i bevegelse ned fjellsidene, sier Bent Næss i Norsk Luftambulanse til Dagbladet.

- Helikopteret fløy først ett redningsoppdrag på vegne av Hovedredningssentralen. Etter å ha vært i kontakt med politiet på stedet opprettet vi kontakt med Røde Kors som var på Strynevatnet med båt, opplyser Næss, og legger til:

- Slik luftambulansen oppfattet det ble det avklart at ingen fra Flo var savnet og den ene bilen som sto rett ved det ene raset var klarert.

Fikk problemer - Da det ikke var videre behov for akutt bistand ble en geolog fra NGI fløyet ut for å rekognosere veien fra Flo til Veslebygda. På denne strekningen var det gått 4-5 større og mindre ras med jord, sand grus og stein. Det kunne se ut som om veien flere steder også hadde fått skader, opplyser Næss, som selv fløy under svært krevende forhold.

- Vi fikk store problemer på vei til Førde, måtte prøve flere forsøk og stoppe og fylle bensin. Det var tette byger med snø, og et skikkelig ruskevær, sier han.

Politiet og hjelpemannskaper måtte tirsdag ettermiddag ta seg over Oppstrynsvatnet i båt for å komme fram til Flo. Norsk Luftambulanse brukte helikopter for å få oversikt over rasene.

På grunn av dårlig teledekning har det ikke vært mulig å komme i kontakt med verken mannskapene eller folk i bygda. Politiet har en satellittelefon i området, men også den har problemer med dekningen, ifølge NTB.

STENGTE VEIEN: Raset skyllet nedover fjellsida og stengte veien helt. Foto: Bent Næss/Norsk Luftambulanse
STENGTE VEIEN: Raset skyllet nedover fjellsida og stengte veien helt. Foto: Bent Næss/Norsk Luftambulanse Vis mer