Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Av 15 ledere i Agder-politiet er kun to av dem kvinner: «Uakseptabelt», mener Ap

Presenterte åtte nye ledere i går. Alle var menn. Nå ber Arbeiderpartiet justisministeren komme på banen.

ÉN AV TO: Politimester Kirsten Lindeberg i Agder politidistrikt er én av to kvinner i Agder-politiets ledergruppe. I går presenterte hun åtte nye ledere: ingen av dem var kvinner. Kun to av 15 ledere i gruppa er kvinner, noe politimesteren selv mener er for dårlig. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
ÉN AV TO: Politimester Kirsten Lindeberg i Agder politidistrikt er én av to kvinner i Agder-politiets ledergruppe. I går presenterte hun åtte nye ledere: ingen av dem var kvinner. Kun to av 15 ledere i gruppa er kvinner, noe politimesteren selv mener er for dårlig. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag formiddag presenterte Agder politidistrikt de resterende åtte personene som til sammen skal utgjøre den 15 personer store ledergruppa i det omstrukturerte politidistriktet.

Politimester Kirsten Lindeberg brukte ordet «kompetent» for å beskrive den nye sammensatte gruppa med politiledere. Samtidig erkjente hun overfor Fædrelandsvennen at «kjønnsbalansen er for dårlig».

For åtte av åtte nyansatte i Agder-politi ledergruppe er menn. Fra før var ledergruppa på sju personer. Seks av disse er menn.

Nå teller ledergruppa i politidistriktet 15 personer, men bare to av disse er kvinner - det er inkludert politimesteren selv.

Det vil si at andelen menn i ledergruppa til det nye politidistriktet i Agder er på 86 prosent. Til sammenligning var 45 prosent av de ansatte i politietaten i Norge kvinner per august 2015.

«Uakseptabelt»

Det får stortingspolitiker Kari Henriksen fra Arbeiderpartiet til å reagere kraftig. Henriksen, som også er medlem av Justiskomiteen på Stortinget, kaller ledergruppas sammensetting for «uakseptabelt».

- Jeg er overhodet ikke overbevist om at 89 prosent av de flinkeste ansatte i Agder politidistrikt er menn, men jeg er helt overbevist om at det er dyktige kvinner som burde fått flere av disse lederstillingene, sier Henriksen til Dagbladet.

At politimester Lindeberg erkjenner at kjønnsbalansen er for dårlig, skulle bare mangle, mener Henriksen. Stortingspolitikeren peker på politietatens egen målsetting om at kvinner bør inneha minst 40 prosent av lederstillingene i politiet.

- Politiet har selv signalisert at de ønsker kvinner i lederstillinger. Da er det helt uakseptabelt å presentere en ledergruppe hvor 13 av 15 er menn, sier Henriksen.

Oslo  20160601.
Kari Henriksen (Ap)  stilte spørsmål til Statsministeren  i den muntlige spørretimen.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Oslo 20160601. Kari Henriksen (Ap) stilte spørsmål til Statsministeren i den muntlige spørretimen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- De best kvalifiserte

Også overfor Dagbladet erkjenner politimester Lindeberg at kjønnsbalansen i hennes nye sammensatte ledergruppe, er for dårlig.

- Vi har hatt grundig ansettelsesprosesser, og der hvor det var korrekt å lyse ut stillingene eksternt gjorde vi det. Vi skulle ha de best kvalifiserte til stillingene, og de fikk vi. Jeg ønsker meg imidlertid flere kvinnelige ledere, og skulle gjerne sett at vi kom høyere opp denne gangen, sier Lindeberg til Dagbladet.

Hun presiserer at de hadde flere kvinner inne til intervju, etter å ha lyst ut fem stillinger eksternt. Til noen av disse utlyste stillingene, var det få kvinnelige søkere, forteller Lindeberg.

- Jeg hadde ønsket meg flere søkere totalt sett, også kvinnelige søkere.

Nå ønsker politimesteren å jobbe enda hardere for å få flere kvinnelige søkere til neste runde med lederstillinger som lyses ut. Det er ledere på nivået under de som nå er ansatt i ledergruppa, forklarer Lindeberg.

- Har fått de beste mennene

Stortingspolitiker Henriksen reagerer også på at politimester Lindeberg sier at de beste søkerne fikk lederjobbene, noe hun også sa til Fædrelandsvennen på mandag.

- Når politimesteren sier at det er de beste politifolka som nå blir ledere, så mener jeg det er feil, sier stortingspolitikeren, som samtidig erkjenner at hun ikke har hatt innsyn i ansettelsesprosessen.

- Det er ikke sånn at det bare er menn blant de dyktigste ansatte i Agder-politiet. Politidistriktet har kanskje fått de beste mennene i politietaten, men ikke de beste i politiet, legger Henriksen til.

Politimester Lindeberg ønsker ikke å kommentere disse uttalelsene utover det hun allerede har gjort.

- Lener seg tilbake

Ap-politikeren Henriksen mener at Agder-politiets ansettelsesprosess gjenspeiler regjeringens likestillingspolitikk.

- Dette er nok et eksempel på at politiet ikke får fram de beste folka, og regjeringen lener seg tilbake og tror det ordner seg av seg selv. Det gjør det faktisk ikke, sier Henriksen.

Hun etterlyser nå at justisminister Per-Willy Amundsen realiserer sin egen målsetting om 40 prosent kvinner i lederstillinger. Henriksen mener ledelsen må være tydelig på måloppnåelse, sette klare tidsfrister og kreve at andelen stiger med viss prosentandelen hvert år.

- Så må det løpende likestilling- og holdningsarbeidet gå parallelt med dette, og det har den forrige justisministeren sagt at skjer, men denne ansettelsesprosessen tyder på at regjeringens politikk ikke har lyktes, sier Ap-politikeren.

Justisminister Per Willy Amundsen (Frp) vil ikke kommentere den konkrete ansettelsesprosessen, men presiserer at målet om at 40 prosent av politiets ledere skal være kvinner, står fast.

Han skriver i en epost til Dagbladet at han vil be om en redegjørelse fra Politidirektoratet (POD) om kvinneandelen i norsk politi.

VIL BE OM REDEGJØRELSE: Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) vil be Politidirektoratet om en redegjørelse om kvinneandelen i norsk politi. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
VIL BE OM REDEGJØRELSE: Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) vil be Politidirektoratet om en redegjørelse om kvinneandelen i norsk politi. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix Vis mer

Hver fjerde politileder kvinne

- Jeg vil i tildelingsbrevet til Politidirektoratet for 2017 be om at direktoratet redegjør i årsrapporten for status og for hvilke tiltak som er iverksatt for å øke andelen kvinnelige ledere dersom denne er under 40 prosent. Politidirektoratet skal også utarbeide en tilstandsrapport for likestilling, skriver Amundsen i en epost til Dagbladet.

Andelen kvinnelige politiledere som ansettes i hvert distrikt, er også noe de nye politimestrene vil bli målt på, sier justisministeren, som opplyser at det ligger inne som et punkt i lederlønnskontraktene til politimesterne.

Ifølge Justis- og beredskapsdepartementet er andelen kvinnelige politiledere med personalansvar nå er 29 prosent, men skriver samtidig at «særlig er andelen kvinnelige ledere i politistillinger lav».

Da regjeringen i fjor utnevnte ti nye politimestre var fire av dem kvinner, mens fem av tolv visepolitimestere kvinner.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling