- Av en eller annen grunn ville de ikke ha nigerianske navn på skjøtene. Ikke spør meg hvorfor

Den greske agenten som ifølge én av salgsmeldingene kjøpte kystvaktbåten KV «Agder» sier det var viktig for nordmennene å unngå nigerianske signaturer.

I NORGE: Her er direktøren i OMS, Garth Dooley, sammen med sin greske konsulent Petros Pitsiladis i Norge i forbindelse med en inspeksjon av kystvaktskipet KV Agder på Haakonsvern i Bergen. Foto: Privat/Scanpix
I NORGE: Her er direktøren i OMS, Garth Dooley, sammen med sin greske konsulent Petros Pitsiladis i Norge i forbindelse med en inspeksjon av kystvaktskipet KV Agder på Haakonsvern i Bergen. Foto: Privat/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kunne Dagbladet avsløre at ytterligere tre militære fartøy er solgt fra Norge til paramilitære i Nigeria.  En av båtene som ble solgt i mars 2009 var det norske kystvaktfartøyet KV «Agder». For å gjennomføre handelen ble det utstedet to nesten identiske sett med dokumenter. På det ene dokumentsettet står det britiske meglerselskapet Atlantique Boats Ltd som kjøper, og det var disse papirene Forsvaret sendte til UD for å søke eksportlisens.På det andre dokumentsettet står grekeren Petros Pitsiladis som kjøper.

- Jeg jobber for Ocean Martine Security. Jeg er deres konsulent og hjelper dem med å skaffe patruljebåter. Det er et stort behov for slike båter her i Nigeria, sier Pitsiladis på telefon fra den nigerianske havnebyen Lagos.

Han husker godt kjøpet av de tre båtene fra Norge, for han var selv i Bergen sammen med fire representanter for Ocean Marine Security (OMS). Der besøkte de blant annet marinebasen Haakonsvern, der KV «Agder» lå. De inspiserte båtene og konkluderte med at de var ypperlige til bruken som patruljebåter i Niger-deltaet.

- Men det var et voldsomt styr for å skaffe eksportlisensen - masse papirarbeid. Til slutt sa de ok, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer