«Av og til føler jeg at vi ville hatt det bedre uten Christoffer»

Den tiltalte stefaren betrodde seg, ifølge nytt vitne.

BLE BARE ÅTTE: Stefaren til Christoffer Kihle Gjerstrad (8) står tiltalt for å ha mishandlet gutten til døde.
BLE BARE ÅTTE: Stefaren til Christoffer Kihle Gjerstrad (8) står tiltalt for å ha mishandlet gutten til døde.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Stefaren til Christoffer Kihle Gjerstrad (8) står tiltalt for å ha mishandlet gutten til døde.

I retten i dag hvedet et vitne at stefaren har betrodd seg til ham.

Vitnet, som kjente Christoffer og Christoffers mor også før den tiltalte stefaren kom inn i bildet, vitnet over telefon. Han fortalte blant annet om en episode sommeren 2004 - et halvt år før Christoffer døde - da den tiltalte stefaren hadde uttrykt fortvilelse over den ADHD-rammede gutten.

- NN (stefaren) sa at «av og til føler jeg at vi ville hatt det bedre uten Christoffer», fortalte vennen.

Han tenkte på denne kommentaren da stefaren ringte for å fortelle at Christoffer var død et halvt år senere.

- Da poppet kommentaren opp i hodet mitt igjen. Første reaksjonen da jeg la på telefonen var at «fy faen, nå har han gjort noe», fortalte vitnet i retten.

Vitnet forklarte seg ikke under behandlingen av saken i tingretten, men ble første gang avhørt av politiet 13. mars i år. Han skal selv ha meldt seg for påtalemyndigheten i saken.

Selvskading ikke sannsynlig
Christoffers stefar og mor har lansert selvskading som en mulig forklaring på dødsfallet.

Overlege Eva Wannag fra Oslo universitetssykehus Ullevål ga en sakkyndigerklæring om ADHD:

- Jeg ser på selvpåførte skader som en svært lite sannsynlig følge av Christoffers ADHD-diagnose, sa Wannag.

- Det er vanlig at barn umiddelbart henvender seg til voksne for å fortelle hva som har skjedd. Det er påfallende at han ikke har villet snakke om hvordan skadene har oppstått. Det kan skyldes psykologiske faktorer, som at han ikke ville snakke om hvordan skaden har oppstått, fordi han kan ha blitt truet, sa Wannag.

Ville ikke hjem
Christoffers far, farmor, mormor og onkel forklarte seg også i Agder lagmannsrett i formiddag. Alle forteller om at Christoffers mor ble mer innesluttet etter at stefaren kom inn i bildet på nyåret 2004. De forteller også om flere uforklarlige skader på den åtte år gamle gutten.

Christoffers mormor, Ragnhild Gjerstad, forklarte seg blant annet om den siste helga hun så Christoffer, helt i slutten av januar.

- Han ville ikke hjem. Siste helga han var hjemme hos oss, mistet han matlysta da mora kom for å hente ham. Han skreik, og nektet å ta på seg ytterjakka, fortalte Gjerstad i retten.

- Jeg forsøkte å spørre NN (Christoffers mor). Hva er det som skjer hjemme hos dere? Hva er det som ikke stemmer? Hun svarte at det ikke var noe galt, sier Gjerstad.

Rettssaken vil gå fram til torsdag neste uke. Da vil de ti personene i juryen trekke seg tilbake for å avgjøre om 36-åringen er skyldig i å ha forvoldt Christoffers død.