«Av personlige grunner vil jeg ikke svare på hva som skjedde før gjestene kom på lille julaften.»

Per Kristian Orderud vil fremdeles ikke fortelle politiet hva han vet om vådeskuddet som ble avfyrt på Orderud gård lille julaften. Da han ble spurt om dette i forhørsretten fredag, ville han ikke svare på spørsmålet «av personlige grunner».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Veronica Orderud har gjort det klart for politietterforskerne at Per Kristian Orderud visste at det var blitt avfyrt et vådeskudd før juleselskapet startet. Veronica sa også til politiet at hun hadde bedt sin mann om å ikke fortelle noen om hendelsen.

- Per vet alt om skyteepisoden i stua på gården. Men jeg har bedt ham om å holde munn. Han gjør som jeg sier, skal Veronica ha sagt til etterforskerne.

Løp ut av huset

Veronica skal ifølge sin politiforklaring ha blitt så skremt av skuddet som ble avfyrt at hun løp ut på tunet, der hun møtte sin mann som kom fra fjøset. Han skal seinere ha sett den knuste Nerdrum-litografien som ble truffet av prosjektilet, og fått vite alle detaljer om hva som skjedde da et skudd gikk av fra en pistol av kaliber 22.

I alle avhør har Per Kristian Orderud kategorisk benektet at han kjente til at det var avfyrt et skudd like før juleselskapet. Og han ville heller ikke inn på hendelsen under fredagens fengslingsmøte.

Bak lukkede dører i tinghuset på Lillestrøm ble Per Kristian Orderud konfrontert med Veronicas nye forklaring av politiadvokat Bjørn Arne Tronier. Per Kristian svarte at han av personlige grunner - hensynet til sin kone - ikke ville gå inn på dette.

Trolig vil han heller ikke gi noen forklaring om vådeskuddet når han skal avhøres igjen av politiet. På grunn av at forsvareren hans, advokat Cato Schiøtz, er opptatt i lagmannsretten hele denne uka, vil avhøret av Per Kristian Orderud trolig ikke finne sted før i neste uke.

Alle vet mer

Politiets drapsetterforskere er overbevist om at alle de fire siktede vet mye mer om trippeldrapet enn det de til nå har fortalt i avhør. Derfor er det så viktig for politiet å få avhørene av samtlige i gang igjen.

Per Kristian Orderud skal i nye avhør, og Veronica Orderud kan komme til å stille opp i nye avhør. Men det er mer tvilsomt om Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo vil gjøre det.

- Når de siktede velger å la være å forklare seg, fører det til at etterforskningen tar lengre tid, sier politiinspektør Kristin Barth-Larsen ved Romerike politidistrikt.

Klokka 14 i dag skal kjennelsen til forhørsretten om videre fengsling være klar. Politiet har bedt om åtte ukers forlenget varetekt.

Flere strafferettsjurister som Dagbladet har snakket med, tror at forhørsretten vil gå med på å holde de fire siktede i varetekt til ut på nyåret, fordi siktelsen er så alvorlig, og det er konstatert skjellig grunn til mistanke mot samtlige.