Avansert videoangrep på Hillary sett av millioner

Ingen vet hvem som står bak filmen, som er sett av millioner. Tidenes web-valgkamp er i gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den mer eller mindre fiffige skittkastingen er for lengst i gang i det som ligger an til å bli en av de mest omfattende valgkampene i USAs historie. For det er ennå et år til primærvalgene i 2008, da de to dominerende partiene i USA skal velge sine kandidater til presidentvalget senere samme år.

Allerede bruker alle kandidater store ressurser i krigen om nettsurfernes oppmerksomhet, men såkalte uavhengige aktører går lengre i bruken av virkemidler.

Hillary som hjernevaskende despot

En teknisk sett svært imponerende filmsnutt som levner presidentkandidat Hillary Clinton liten ære, har de siste tre ukene blitt et av de mest populære innslagene hos de største videotjenestene på nettet - og er sett minst to-tre millioner ganger. Videoen promoterer Clintons argeste rival i det demokratiske partiet, Barack Obama, men alle i den sistnevnte senatorens leir benekter å ha noe med videoen å gjøre.

Videoen framstiller Hillary som en Store Bror i et orwellsk 1984-univers, og er en blanding av pastisj og ren kopi av en påkostet tv-reklame for Apple Macintosh fra nettopp det årstallet.

Mens zombie-aktige, androgyne, utrykksløse personer blir ført inn i en fengselsaktig hall for å høre Clintons messende stemme fra en storskjerm, er redningen på vei: En ung, sprek og fargerik kvinne med Obamas logo på brystet kommer løpende og kaster en slegge med all kraft på skjermen, som eksploderer i et blendende hvitt lys.

Budskapet? «Den 14. januar vil det demokratiske primærvalget begynne. Og du vil skjønne hvorfor 2008 ikke blir som «1984» - BarackObama.com».

For amerikanere som husker den originale Apple-reklamen leder etterligningen også tankene tilbake til slagordet «datamaskinen for oss andre» - les: De som ikke går i flokk eller er bundet av fasttømrede synspunkter.

Avansert videoangrep på Hillary sett av millioner

Hemmelige støttespillere

Den enorme mengden klikk filmen har fått på YouTube gjør at også de store mediene i USA nå har fattet interesse for den spesielle kampanjen. Hillary Clintons strategi er, enn så lenge, å avfeie videoen med humor.

- Jeg har ikke sett den, men jeg er fornøyd med at videoen ser ut til å ha tatt oppmerksomheten fra noe annet som har vært på YouTube og som får massevis av klikk - nemlig jeg som synger «The Star Spangled Banner». Alle i verden har fått med seg at jeg synger falskt, sier senatoren i et intervju med tv-kanalen NY1 News i hjembyen New York.

Hun betegner oppstyret rundt filmen som en midlertidig digresjon i valgkampen.

- Jeg rister kanskje litt på hodet over innholdet, men om vi får flere folk, spesielt unge mennesker, til å tenke på politikk - så er jeg glad for det, sier Clinton til NY1 News.

Hennes populære demokratiske motkandidat, Barack Obama, benekter selvfølgelig å ha noe med filmen å gjøre - men er ikke fryktelig sinna på personene som står bak.

- Faktisk, slik videoen framstår, har vi ikke den tekniske kapasiteten til å lage noe som dette. Dette er ganske oppsiktsvekkende, sa Illinois-sentaoren til CNNs Larry King i går.

Slaget om nettet

Mens konspirasjonsteoriene hagler rundt hvem som har laget den 74 sekunder lange 1984-filmen, er ingen lenger i tvil om at angrepet bare er et fislete startskudd for hva som kan komme på nettet i månedene som kommer.

Det er en uforutsigbar situasjon for valgkampstrategene.

- Reklamefilmen (mot Hillary) er bevis for at hvem som helst kan lage kraftfulle valgkampreklamer, og kandidatenes folk har ikke lenger kontroll. Det vil ikke lenger bare være ovenfra-og-ned-budskap fra kandidaten - det var en kringkastingsmodell fra forrige århundre, sier Simon Rosenberg, i den innflytelsesrike rådgivningsgruppen New Democrat Network, til San Francisco Chronicle.

Ingen av de tyngste presidentkandidatene i 2008 tør å la være å ha en stor, egen stab som driver kampanje på egne nettsteder og steder som YouTube, MySpace og FaceBook.

På sistnevnte nettsted, med over 18 millioner brukere, har for eksempel både Obama og Hillary for lengst fått egne profiler - på lik linje med en hvilken som helst kontaktsøkende amerikansk 14-åring.

Og der kandidatene promoterer seg i sosiale web-nettverk, popper også anti-profilene opp som paddehatter.

Hva gjelder YouTube, er selvsagt 1984-videoen for lengst rappet og bearbeidet - i Obamas disfavør. Den varianten får også mange hundre tusen klikk:

<B>- DIGRESJON:</B> 1984-videoen har blitt et fenomen, men Hillary Clinton avfeier den med humor, og sier hun håper den om ikke annet kan bidra til mer interesse rundt politikk generelt.
<B>KONTAKTSØKENDE KANDIDAT:</B> Barack Obama har, i likhet med flere andre håpefulle presidentkandidater, egen profil hos nettverkstjenesten Facebook, og mange ansatte som jobber med kampanjearbeid på nettet generelt.