Avbestilte drosje - omkom i Sauda-brannen

Avbestilling av en drosje ble skjebnesvanger for to av mennene som omkom i husbrannen i Sauda natt til lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOT PÅ RUTENE: En nabo skjønte at noe var galt da han så sot på rutene. Inne i huset lå tre døde menn.

De to bestilte drosje for å dra hjem til sine egne boliger fra huset som senere ble rammet av ulmebrann. Da drosjen kom fram, ombestemte de seg og ble værende. Gassen som utviklet seg i ulmebrannen, tok trolig livet av eieren av boligen og de to gjenværende mennene. Alt tyder på at brannen har slukket av seg selv.
En fjerde mann som var med i laget, og bodde like ved ulykkeshuset, bestemte seg for å dra hjem til seg selv og slapp dermed unna brannen der tre liv gikk tapt.

Julebord innstilt
Politiet kjenner identiteten til de tre omkomne, og de pårørende er varslet, opplyser lensmann Bjørn Harding Karlsen i Sauda.
- Men vi vil ikke gå ut med navnene før vi har fått en formell identifikasjon av de omkomne mandag, sier Harding Karlsen. Politiet drev søndag på med tekniske undersøkelser av huset, og først på mandag vil politiet kunne si noe om brannårsaken, opplyser lensmannen.
Ulykken førte til at flere festlige arrangementer i Sauda ble innstilt lørdag, og at utelivet på tettstedet i helga foregikk i mer avdempede former enn vanlig. Julebordet i hjørnesteinsbedriften Sauda Smelteverket var ett av flere arrangementer som ble avlyst lørdag, melder Dagbladet.
De fire mennene hadde vært en tur på byen i Sauda sentrum fredag kveld og kjørte med drosje hjem til den ene der de fortsatte festen med et «nachspiel».

Dødelig gass
Oddbjørn Olsen fra Sauda brannvesen mener det var surstoffmangel og utvikling av karbondioksid i forbindelse med ulmebrannen som førte til at de tre omkom.
- Karbondioksid er en gass uten lukt, og det merkes ikke at man puster den inn. Dersom noen sovner i et rom med slik gass, kommer de ikke til bevissthet, sier Olsen til Dagsavisen.
Direktør Jan Erik Thoresen i Norsk Brannvern Forening sier det ikke er uvanlig at gassutvikling i forbindelse med ulmebranner tar liv.
- En sigarettglo som blir liggende i syntetisk materiale i en sofa, kan utvikle dødelig kulldioksid. Hvis rommet er godt isolert, kan det ta kort tid før dødelige mengder av gassen utvikles, sier Thoresen. Han formaner folk å undersøke om det ligger gnister eller glør i møblementet før de går og legger seg.
Det var en nabo som lørdag formiddag oppdaget ulykken i Sauda. Han så da at vinduene i ulykkeshuset var svarte av sot, men ellers var huset uskadd. Da han gikk inn, fant han de tre omkomne og varslet politiet.
(NTB)