- Avblåser likelønnskampen

Likelønn er partenes ansvar og må ikke løsrives fra fra de ordinære lønnsforhandlingene, sier SV-statsråd Heidi Grande Røys.

 -IKKE TIL TROENDE:  SV-statsråd Heidi Grande Røys svekker partiets likelønnskamp, mener Høyres Bent Høie og Frps Siv Jensen. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM, SCANPIX.
-IKKE TIL TROENDE: SV-statsråd Heidi Grande Røys svekker partiets likelønnskamp, mener Høyres Bent Høie og Frps Siv Jensen. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM, SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| I et brev til kommunal- og forvaltningskomiteen i Stortinget om likelønn nevner hun verken Likelønnskommisjonen som de rødgrønne satte ned, eller egen likelønnspott.

Ifølge Høyre betyr dette at regjeringen har avblåst likelønnskampen.

- Staten har ansvar for å sikre likelønn, men her fraskriver fornyings- og administrasjonsminister Grande Røys seg ethvert ansvar Det mest sentrale virkemidlet i Likelønnskommisjonens forslag, er en en ekstrapott til de kvinnedominerte utdanningsgruppene. Jeg er overrasket over at regjeringen allerede nå avviser det. SV har sagt at likelønn vil være en hovedsak for partiet i valgkampen og i neste periode. Det står ikke til troende når hennes egen statsråd avblåser likelønnskampen allerede nå, sier Høyre-representant Bent Høie til Dagbladet.

Den norske modellen
Han er saksordfører for behandlingen av et forslag fra Frp-leder Siv Jensen om likelønn. Jensen foreslår at regjeringen etter årets lønnsoppgjør iverksetter tiltak som sikrer et lønnsløft for de kvinnedominerte lavtlønnsyrkene i offentlig sektor, og sikrer kommunene kompensasjon.

I et brev til komiteen skriver fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys at reell utjevning av lønnsforskjeller som skal ha varig virkning over tid, må være en del av de ordinære lønnsoppgjørene.

- Forslaget fra Siv Jensen løsriver spørsmålet om likelønn fra de ordinære oppgjørene, og etter regjeringens syn bryter en slik framgangsmåte med den norske modellen for lønnsdannelse, skriver Grande Røys. Hun nevner ikke at Likelønnskommisjonen ledet av fylkesmann Anne Enger foreslo en ekstrapott på tre milliarder kroner for å tette lønnsgapet mellom kvinner og menn i offentlig sektor.

- Preiker likelønn
- Dette er oppsiktsvekkende defensivt. Brevet fra Grande Røys illustrerer med all mulig tydelighet at denne regjeringen vil preike om likelønn, ikke gjøre noe. Jeg er selvsagt enig i at lønnsoppgjøret er partenes ansvar. Men Grande Røys løper fra at en av partene er staten eller kommunene, og staten legger premissene for kommunene. Likelønn er åpenbart ikke en viktig sak for regjeringen nå, sier Frp-leder Siv Jensen.

Heller ikke leder av Norsk Tjenestemannslag, Turid Lilleheie, er særlig fornøyd med signalene fra Grande Røys.

- Det som skal til for å få til likelønn, er penger utover rammene for oppgjøret. Det er rart at Grande Røys verken nevner Likelønnskommisjonen eller egen likelønnspott i brevet. Det er også rart at hun ikke nevner at partene som del av årets oppgjør ble enige om å sette ned et partssammensatt utvalg som skal jobbe med likelønn til neste oppgjør. Grande Røys bagatelliserer lønnsgapet i staten, sier Lilleheie til Dagbladet.