SMØRMANGEL: Tine tror ikke de vil klare å dekke etterspørselen etter norsk smør i høst, og supplerer med fransk smør som har vært nedfrosset. Bildet er tatt i forbindelse med smørmangelen i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
SMØRMANGEL: Tine tror ikke de vil klare å dekke etterspørselen etter norsk smør i høst, og supplerer med fransk smør som har vært nedfrosset. Bildet er tatt i forbindelse med smørmangelen i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

Avblåser ny smørkrise

Men du kan bli nødt til å bake med nedfrosset fransk smør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mange husker nok fjorårets smørkrise, som i tillegg til å skape bryderi for forbrukerne endte med at en Tine-sjef mistet jobben.

Da smørhyllene var tomme ble løsningen å importere utenlandsk smør.

Nå er fransk smør igjen tilbake i hyllene.

- Dette er ikke dramatisk i det hele tatt, sier sier generalsekretær Per Skorge i Norges Bondelag.

- Vi er ikke i nærheten av en ny smørkrise, sier han.

Det at butikkhyllene fylles opp med fransk smør skyldes ifølge Tine en mangel på melkefett, som brukes til å lage det norske Tine-smøret.

Den forventede etterspørselen er for stor til at det eksisterende melkefettet dekker behovet, og derfor har Tine bestilt til sammen 500 tonn smør fra Frankrike, som supplement til sin egen produksjon.

Smøret er laget etter oppskrift fra Tine.

- Det franske smøret er et helt greit supplement. Det har tilnærmet samme kvalitet som det norske, sier Skorge.

- Det franske smøret har vært nedfryst. Er det vanlig?

- Jeg tror ikke at man fryser ned smøret normalt. Men skal det lagres gjøres det for å sikre kvaliteten, sier Skorge.