Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avblåser prisfall i eiendom

Oljefondets investeringspartner AXA ser ingen grunn til at de høye prisene på næringseiendom skal falle.

Eiendom: Prisene på de mest attraktive eiendommene er presset i mange markeder. Her fra Regent Street i London hvor Oljefondet gjorde sin første investering på det europeiske kontinentet. Foto: Morten Stokkan/Dagbladet
Eiendom: Prisene på de mest attraktive eiendommene er presset i mange markeder. Her fra Regent Street i London hvor Oljefondet gjorde sin første investering på det europeiske kontinentet. Foto: Morten Stokkan/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen):- Hvis du er en investor som må plassere penger, får du kanskje 0,1-0,2 prosent avkastning i rentepapirer, mens aksjer er volatilt. Eiendom er trygt, sier Laurent Jacquemin, europeisk sjef for eiendomstransaksjoner i AXA Investment Managers (AXA IM), til Finansavisen.

Oljefondets partner Da Statens pensjonsfond Utland (Oljefondet) gjorde sin første eiendomsinvestering på det europeiske kontinentet - den andre totalt, etter kjøpet av 25 prosent av Regent Street i London - var det franske AXA som var medinvestor, og totalt har partnerskapet muliggjort fire eiendomsinvesteringer for nærmere 1,9 milliarder euro.

Men der oljefondet nylig har ytret skepsis hva gjelder verdsettelsen av næringseiendommer i Vesten, mener investeringspartner Jacquemin det ikke finnes noe bedre alternativ. Han ser heller ikke at prisene vil falle.

Begrenset entusiasme Det var overfor Dagens Næringsliv at Oljefondet-sjef Yngve Slyngstad i forbindelse med 2015-tallene uttalte at han har «begrenset entusiasme for eiendomsmarkedet akkurat nå,» og at det er et egnet tidspunkt å sette seg på gjerdet. Samtidig som tilbudet er like stort, er etterspørselen noe mindre. Likevel holder prisene seg, anførte Slyngstad.

Jacquemin er enig i at aktiviteten i markedet har roet seg noe ned i begynnelsen av året, men likevel er det eiendom som er den mest attraktive aktivaklassen å putte penger i, minner han om i et intervju med Finansavisen.

Han viser til at gode eiendommer gir en direkteavkastning på 3,5 prosent.

Kronen kompliserer - Hva med Norge? Er dere skremt av oljeprisen?

- Olje utgjør 17 prosent av landets bruttonasjonalprodukt. Dermed har olje noe å si, men det er ikke den eneste driveren. Det positive med Norge er at det er store transaksjoner som internasjonale penger kan få tilgang på, men igjen: For å få kvalitetseiendommer i store transaksjoner må internasjonale investorer betale høyere pris på grunn av hedge. Vi er risikoaverse og hedger både investert kapital og kontantstrømmen, og det kompliserer investeringsbildet, avslutter Laurent Jacquemin. 

Flere nyheter - Bivirkningene i boligmarkedet kan bli kraftige
Sjeføkonom om boligboble: - Vi utelukker det ikke Spår boligprisene opp 22 prosent i Oslo

Hele Norges coronakart