KULDE: De aller fleste av oss slipper unna det aller kaldeste været i uka som kommer. Et varslet høytrykk som ville føre til en kuldeperiode, har trukket seg tilbake. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
KULDE: De aller fleste av oss slipper unna det aller kaldeste været i uka som kommer. Et varslet høytrykk som ville føre til en kuldeperiode, har trukket seg tilbake. Foto: Andreas Lekang / DagbladetVis mer

Været

Avblåser sprengkulda

Nå slipper de aller fleste av oss temperaturer på ned mot 15 minus.

Før helga var det meldt ned mot 15 minusgrader i hovedstaden og flere andre steder på Østlandet i løpet av denne uka.

Nå har været snudd. Sprengkulda er avblåst.

Selv i helga som gikk var det lokalt varslet temperaturer på ned mot 15 og 20 minusgrader. Den verste kulda kom heller ikke da.

VIND: Stormen i nord har påvirket flytrafikken flere andre steder nordpå, og Widerøe har kansellert flere avganger på grunn av den kraftige vinden. Video: Privat Vis mer

Høytrykk forsvant

I stedet ser det ut til å bli fint og stabilt vintervær i store deler av landet gjennom uka.

- Ting har snudd noe i løpet av helga, men det er fortsatt fint og kaldt mange steder. Gjøvik, Hamar og Lillehammer ligger på 10-12 minus nå i dag og vil nok fortsette med det til i morgen og på onsdag. Det blir litt mildere igjen torsdag og fredag, sier meteorolog i StormGeo, Lillian Bergheim til Dagbladet.

Meteorologene så i forrige ut et høytrykkssystem som var i ferd med å bygge seg opp over Norskehavet og legge seg over Skandinavia. Høytrykk gir som kjent stort sett kaldt og klart vær på vinteren, men slik ble det altså ikke.

- Høytrykkssystemet er så godt som borte. Nå er det lavtrykksmasser som kommer inn fra vest med noe varmere luft som fører til mildere vær, sier meteorologen.

Flere steder på det sentrale østlandet ligger på 5-7 minusgrader i dag, med gløtt av sol på enkelte av dem. Det kalde finværet fortsetter i hvert fall et par dager til.

- Det blir mildere på fredag. Etter hvert kan det bli så mildt i hovedstaden at det blir så vidt plussgrader. Det kan bli ytterligere mildere på lørdag, sier meteorologen.

Både i morgen og på onsdag kan det bli snøvær på Østlandet før mildværet treffer, opplyser meteorologen i Bergen, der det i dag er solgløtt og temperaturer ned mot null.

36,5 minusgrader

Selv om de fleste av oss slipper det kaldeste været, og stort sett er velsignet med ålreit vintervær, har det også vært kaldt i Norge i helga.

I Kautokeino ble det i helga målt -36,5 grader Det var den laveste målte temperaturen i hele landet, melder Meteorologisk institutt.

Kysten av Finnmark bli i løpet av dagen i dag også rammet av et polart lavtrykk som gir kortvarig sterk kuling.

«De er lunefulle, og det er vanskelig å si nøyaktig hvor de treffer. Slike lavtrykk dannes når kald luft fra is- eller snøkledde områder strømmer ut over åpent og forholdsvis varmt hav.» melder Meteorologisk institutt.

De utroper også Svalbard til dagens værvinner med lite skyer, rolige vindforhold og rundt 20 minusgrader i Longyearbyen.