AVLYSER KRIGEN:  Libyas statsleder Moammar Gadaffi på hjemmebane i hovedstaden Tripoli 12. juni i forbindelse med feiringen av 40 års dagen for at amerikanske militære ble sparket ut av landet. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
AVLYSER KRIGEN: Libyas statsleder Moammar Gadaffi på hjemmebane i hovedstaden Tripoli 12. juni i forbindelse med feiringen av 40 års dagen for at amerikanske militære ble sparket ut av landet. FOTO: REUTERS/SCANPIX.Vis mer

Avblåser to års hellig krig mot Sveits

Sjekk hva du ikke bør gjøre hvis Gadaffi jr. - hissige Hannibal - kommer på besøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet): To års diplomatiske forviklinger mellom Sveits og Libya etter en høylytt og hardhendt krangel om servicen på et luksushotell i Geneve er foreløpig avblåst etter at den sveitsiske utenriksministeren Micheline Calmy-Rey i helgen undertegnet en fredsavtale med Libyas mektige statsleder Moammar Gadaffi i hovedstaden Tripoli..

Rabalderet, som blant annet har utløst libysk oljeblokade av Sveits, startet 8. juli på Hotel President Wilson i Geneve.
Hissige Hannibal Gadaffis hissige og hardtslående sønn Hannibal fortalte to av hotellets ansatte - fra Tunisia og Marokko - hva han syntes om servicen på en så direkte måte at hotellets ledelse tilkalte politiet.

I løpet av svært kort tid fikk sveitsiske myndigheter erfare at man ikke fornærmer Gadaffis nærmeste familie ustraffet.
Det hjalp ikke på stemningen i Tripoli at Gadaffi-familien ble karikert på karneval i alpelandet med mange banker, men ingen oljekilder.
Hellig krig Moammar Gadaffi gikk ut og erklærte jihad - hellig krig - mot Sveits.
Ifølge Reuters måtte Gadaffis nærmeste medarbeidere presisere at jihad i denne forbindelse betød handelsblokkade og ikke hellig krig i ordets opprinnelige betydning.

Nå er Libya og Sveits er enige om å normalisere forholdet etter to år med diplomatisk strid.

Det to landene undertegnet søndag en «handlingsplan» i forbindelse med den sveitsiske utenriksministerens besøk i Nord-Afrika.

 FREDSAVTALE:  Den sveitsiske utenriksministeren Micheline Calmy-Rey (lys jakke) på flyplassen i Zurich i natt sammen med det løslatte gisselet Max Göldi - fraktet hjem fra Tripoli med et flybfra det spanske luftforsvaret. FOTO: AFP/SCANPIX.
FREDSAVTALE: Den sveitsiske utenriksministeren Micheline Calmy-Rey (lys jakke) på flyplassen i Zurich i natt sammen med det løslatte gisselet Max Göldi - fraktet hjem fra Tripoli med et flybfra det spanske luftforsvaret. FOTO: AFP/SCANPIX. Vis mer

Kort etter at avtalen var inngått, kunne den sveitsiske forretningsmannen og ABB-sjefen Max Göldi reise hjem etter to års ufrivillig opphold i Libya. Allerede natt til mandag var han tilbake i hjemlandet.

- Dette er starten på normaliseringen av forholdet mellom de to landene, sa utenriksminisetr Micheline Calmy-Rey
Måtte unnskylde bilder Sveits har dessuten bedt om unnskyldning for publiseringen av fotografier av Hannibal Gaddafi, etter at han ble pågrepet i Genève i juli 2008.

Moammar Gadaffis ferskeste ytring om internasjonale forhold kom i helgen i forbindelse med åpningen av fotball-VM i Sør-Afrika. Da beskrev Gadaffi senior Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) som «verdens mest korrupte» organisasjon.

 ALPEMORO:  Men i Tripoli syntes ikke statsleder Moammar Gadaffi at sveitsiske karneval har vært noe å le av. FOTO: REUTERS/SCANPIX.
ALPEMORO: Men i Tripoli syntes ikke statsleder Moammar Gadaffi at sveitsiske karneval har vært noe å le av. FOTO: REUTERS/SCANPIX. Vis mer
 SIN FARS SØNN:  Moammar Gadaffis ynsgte sønn Hannibal under et besøk i København i 2005. FOTO: EPA/SCANPIX.
SIN FARS SØNN: Moammar Gadaffis ynsgte sønn Hannibal under et besøk i København i 2005. FOTO: EPA/SCANPIX. Vis mer