Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avblåser tsunamivarsel etter stort jordskjelv utenfor Alaska

Tsunamivarsel ble utstedt for Alaska og Canada, mens hele USAs vestkyst var i beredskap. Jordskjelvet skal ha hatt en styrke på 7,9.

JORDSKJELV: Jesse Denato filmet rommet sitt da jordskjelvet rammet Kodiak i Alaska. Video: CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs tsunamisenter melder rundt 12.15 at tsunamivarselet er avblåst for hele USAs og Canadas vestkyst. Folk i deler av Alaska bes fortsatt om å være oppmerksomme.

En tsunami har blitt observert og kan få noen konsekvenser.

Likevel er varselet og beredskapen i store deler av områdene opphevet.

USAs geologiske undersøkelse meldte om et jordskjelv med styrke 7,9 i Alaskabukta 10.32 norsk tid i dag.

Skjelvet skal ha hatt en dybde på 25 kilometer.

Skjelvet inntraff i Alaskabukta 250 kilometer sørøst for Alaska.

Varsel i hele Nord-Amerika

Ifølge USAs tsunamisenter skjedde jordskjelvet i Alaskabukta 10.32 norsk tid i dag, mens tsunamivarselet ble utstedt 10.42.

- Basert på foreløpige meldinger, er det fare for store og skadelige tsunamibølger, het det i en av de første meldingene.

- KOM DERE OPP I HØYDEN: Alaska-politiet kom nylig med en klar oppfordring til innbyggerne om å evakuere. Video: Alaska Koadiak Police Department Vis mer

Ingen av områdene skal imidlertid være umiddelbart truet. En bøye like nordøst for skjelvets episenter, målte en vannstigning på ti meter kort tid etter skjelvet.

Det første tsunamivarselet ble utstedt for British Columbia, Sørøst-Alaska, og Sør-Alaska og Alaskahalvøya. Samtidig ble det utstedt tsunamiberedskap for delstatene California, Oregon og Washington på USAs vestkyst. Det var i tillegg beredskap på Hawaii, men dette er nå avblåst.

Rundt 13.20 ble varselet i alle områdene avblåst.

Flere innbyggere i de utsatte områdene fikk nødmeldinger fra myndighetene om at de burde komme seg opp i høyden.

Det er ventet at de første bølgene kan treffe Alaska allerede 11.50 i formiddag. Bølgene er ventet å ramme nordvestkysten av USA rundt klokka 14.00.

Evakuerer på øy

En kvinne som bor på øya Kodiak, sier skjelvet kunne merkes i 30 sekunder.

- Vanligvis merker vi ingenting her når det er jordskjelv, sier kvinnen på telefon til det svenske nyhetsbyrået TT.

Kvinnen blir plutselig nødt til å avbryte samtalen, og sier «vi må dra» før hun legger på.

På Kodiak evakueres også en rekke innbyggere. Lokalt politi ber innbyggere om å komme seg opp i en høyde på 30 meter eller høyere. Videoer fra stedet viser også flere kolonner med biler som er på vei vekk fra havet på øya.

Ingen bølger har truffet øya, men innbyggere blir bedt om å bli i høyden inntil videre.

På sosiale medier skriver folk at jordskjelvet kunne merkes i Alaskas hovedstad Anchorage, som ligger flere hundre kilometer unna Kodiak.

Skjelvet ble først oppgitt til å ha en styrke på 8,0, før det kort tid etter ble oppgradert til en styrke på 8,2. Deretter ble det nedjustert til 7,9.

- Voldsomt

- Dette er et utrolig stort jordskjelv. Alt som er større en 7, beskrives som voldsomt, sier avdelingsleder for jordskjelvfare og risiko hos NORSAR, Dominik Lang til Dagbladet.

Ettersom dette skjelvet skjedde langt ute i sjøen kan man anta at dette førte ikke til umiddelbare skader, mener Lang.

FAREOMRÅDER: Det er utstedt tsunamivarsel for områdene på USAs nordvestkyst (i rødt). Jordskjelvets episenter er den røde markøren ute i Alaskabukta. På den gule stripa langs kysten av USA er det også tsunamiberedskap. Skjermdump: Tsunami.gov
FAREOMRÅDER: Det er utstedt tsunamivarsel for områdene på USAs nordvestkyst (i rødt). Jordskjelvets episenter er den røde markøren ute i Alaskabukta. På den gule stripa langs kysten av USA er det også tsunamiberedskap. Skjermdump: Tsunami.gov Vis mer

- Den største trusselen her er tsunami, sier Lang.

Han sier at størrelsen på et skjelv har betydning for tsunamifaren og typen av forkastningen som hadde generert jordskjelvet. Det samme gjelder dybden til skjelvet.

- Jo dypere et jordskjelv er, jo mindre er sjansen for at det genererer en tsunami, forklarer han. Det er foreløpig vanskelig å vite om dette skjelvet har ført til en tsunami, ifølge Lang.

- Bygger seg opp

- Man kan ikke se på sjøen om det er generert en tsunami. På grunn av tsunamibølgenes veldig store bølgelengder er de nesten usynlig ute på havet. Det er når den nærmer seg land at den bygger seg opp, sier han.

Lang forteller at det fortsatt vil ta tid før man med sikkerhet vet om Alaska-skjelvet har skapt en tsunami.

- Det vil eventuelt ta noen timer til en tsunamibølge når fastlandet i USA, sier han.

Lang understreker at på tross av at det er utstedt tsunamivarsler, er det ikke ensbetydende med at USA-fastlandet vil bli rammet av en.

- De aller færreste jordskjelv genererer tsunami, sier han.

Saken oppdateres

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!