Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avbrøt forklaringen etter fire minutter

Moren til den avdøde 13-åringen brast i gråt.

AKTORATET: Politiadvokat Marianne Lauritzen Hasle og statsadvokat Arne Dymbe utgjør aktoratet under den omfattende rettssaken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AKTORATET: Politiadvokat Marianne Lauritzen Hasle og statsadvokat Arne Dymbe utgjør aktoratet under den omfattende rettssaken. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GJØVIK (Dagbladet): Dag to av rettssaken mot den 45-årige kvinnen som er tiltalt etter at hennes 13-årige datter Angelica døde av avmagring i Valdres, er avbrutt etter svært kort tid.

- Jeg har ikke sovet i natt, jeg er helt skjelven, men jeg skal likevel prøve å fortelle Angelicas historie. Jeg skal gjøre så godt jeg klarer, starter kvinnen, men bryter ut i gråt etter fire minutter.

På anmodning fra forsvarer Ann Turid Bugge får hun avbryte, og de tre dommerne trekker seg tilbake.

Diabetes-diagnose

I går forlot den 45-årige kvinnen rettssalen fire ganger, delvis på grunn av en legeerklæring på at hun har diabetes 1 - erklæringen ble lagt fram kort tid tid før hovedforhandlingen startet.

- Hun klarer ikke å kontrollere svingningene i blodsukkernivået og må bruke insulinpumpe, forklarte medforsvarer Aasmund Sandland til Dagbladet i går.

Også i dag oppgis blodsukkernivået som årsak til avbrytelsen.

Aktoratet stiller seg kritisk til at den tiltalte stadig får innvilget fravær av tingrettsdommer Pål Prestesæter, og har bedt den rettsmedisinske kommisjon ta stilling til legeerklæringen.

- Det skal normalt svært tungtveiende årsaker til for å forlate hovedforhandlingen. At man ikke orker, holder ikke, sier statsadvokat Arne Dymbe til Dagbladet.

Mulig utsettelse

Dymbe opplyser at et svar fra kommisjonen ventes i løpet av kort tid.

- Dersom kommmisjonen ikke godtar legeerklæringen som fraværsgrunn, må den tiltalte kvinnen undersøkes av politilege, sier han.

Skulle dette bli utfallet, kan hovedforhandlingen bli utsatt mens 45-åringen gjennomgår ny undersøkelse.

Bortsett fra en innledende forklaring ved pågripelsen på nyåret 2016 har den tiltalte ikke samarbeidet med politiet og har ikke gjennomgått avhør.

Nekter skyld

Kvinnen er tiltalt for grov omsorgssvikt med døden til følge; datteren veide bare 21,7 kilo da hun ble funnet på familiehytta på Beitostølen 31. desember 2015, og aktoratet mener moren bevisst unndro 13-åringen fra nødvendig helsehjelp. Hun nekter straffskyld.

Også Angelicas ukrainske USA-bosatte far er til stede i Valdres tingrett, som av praktiske årsaker er flyttet til Gjøvik for anledningen. Han skal etter planen forklare seg i morgen, og har via sin bistandsadvokat Marianne Stein varslet at han vil fremme et erstatningskrav mot sin tidligere kone.