Donald Trump

Avbrøt intervju

Da programlederen presset Donald Trump om hans feilaktige påstander om valgfusk, la den tidligere presidenten på røret.

OPPHETET: Tidligere president Donald Trump fikk nok under et intervju med National Public Radio. Video: National Public Radio Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Whoa, whoa, whoa. Jeg har ett spørsmål til. Jeg vil spørre deg om en høring i går om 6. januar. Dommer Amit Mehta … Han er borte. Ok.

Slik ble intervjuet med USAs tidligere Donald Trump plutselig avsluttet. Trump skulle delta i et 15 minutter langt telefonintervju med National Public Radio (NPR) og programleder Steve Inskeep.

Den tidligere presidenten la på ni minutter inn i samtalen, etter å ha blitt presset gjentatte ganger om påstandene hans om systematisk valgfusk under presidentvalget i 2020. Påstander som av mange hevdes å ha ledet til stormingen av Kongressen i USA 6. januar, hvor fem personer mistet livet.

Ifølge radiokanalen selv, skal de ha bedt om dette intervjuet i seks år.

Manglende støtte

Påstandene om et rigget valg, har gjentatte ganger blitt avvist. Likevel tror en rekke av Trumps tilhengere på den tidligere presidenten. En undersøkelse fra desember, gjennomført av CBC, viser at 82 prosent av Trump-velgere ikke tror at Joe Biden er den legitime vinneren av presidentvalget i 2020.

Dette til tross for at en rekke republikanere har uttalt at valget ble vunnet av Joe Biden på helt ærlig vis.

Under NPR-intervjuet starter programlederen med å vise til en uttalelse fra den republikanske senatoren Mike Rounds. I et ferskt intervju med ABC slo republikaneren fast at partiet hans ikke vant valget. Rounds sa samtidig at partiet ikke kunne fortelle velgerne om å ikke stemme, fordi det forekommer valgfusk.

- Det vil bare sette oss i en svært vanskelig situasjon, sa senatoren.

Denne påstanden avviste Trump blankt.

Avvist av partifeller

I NPR-intervjuet fortsatte Trump å nevne det han har omtalt som fusk i delstater som Arizona, Georgia, Pennsylvania og Wisconsin. Påstander som gjentatte ganger har blitt tilbakevist.

- Dette var et korrupt valg, sa den tidligere presidenten.

Programlederen fortsatte å vise til en rekke uttalelser gitt av Trumps partifeller, samt dommere den tidligere presidenten utnevnte da han holdt Det ovale kontor. Partifeller og dommere som har hatt som oppgave å verifisere og dobbel- og trippelsjekke valgresultatene i de ulike delstatene.

Ingen har funnet bevis på påstandene, selv ikke den tidligere presidenten har klart å dokumentere. Blant disse er påstanden om at det ble avlagt flere stemmer enn det var registerte velgere. Denne påstanden kommer av at en opptelling tidlig på valgnatta hadde uriktige tall, som kort tid etter dette ble justert.

- Det er ikke sant at det var langt flere stemmer enn velgere. Det er basert på en tidlig opptelling av stemmen. Jeg har lagt merke til at du har snakket om dette på valgkampmøter, og at du har sagt at det er sant. Jeg tror at selv du vet at tallene kom fra en tidlig opptelling, og seinere ble rettet opp i, sier programleder Steve Inskeep.

Det er ikke Trump enig i.

- Du vet hva sannheten er, Steve, og dette valget var et fikset valg.

- Mitch McConnell er en taper

Heller ikke majoriteten av de republikanske senatorene har støttet Trump i påstandene hans. Trump forklarer dette med at partiets leder i Senatet, er en «taper».

- Det er fordi Mitch McConnell er en taper, svarer Trump.

Den tidligere presidenten fortsetter tiraden sin om hvorfor valget var fikset, og dermed sikret Joe Biden seieren.

- De som er smarte

Etter å endelig ha fått avbrutt Trump, stiller programlederen spørsmålet som ser ut til å være siste dråpen i begeret for den tidligere presidenten.

- Forteller du republikanere i 2022 at de må fremme din sak om det forrige valget for å få din støtte? Er det et absolutt krav?

- De kommer til å gjøre hva de vil gjøre, hva enn de må gjøre, vil de gjøre. Men de som er smarte, de som vet, tar du en titt på. Igjen, du kan se hvordan Kari Lake gjør det i guvernørvalget. Hun snakker mye om dette. Hun leder med veldig mye. Folk har ingen aning om hvor stort dette problemet er, og de vil ikke at det skal skje igjen. Det burde ikke være lov, og de vil ikke at det skal skje igjen, sier Trump.

Programlederen forsøker å skyte inn, men blir avbrutt.

- For å unngå at dette skjer igjen, er den eneste måten å løse problemet med det fiksede valget i 2020.

- Mr. president, om jeg …

- Så, Steve, tusen takk. Jeg setter pris på det, sier Trump og legger på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer