Avbryter Island-tur for å håndtere bompengekrisa

Statsminister Erna Solberg (H) avbryter sin Island-tur før tiden i et forsøk på å løse den fastlåste bompengestriden, melder TV 2.

TILBAKE I NORGE: Dette bildet, tatt like før 21.30 tirsdag kveld, viser Erna Solberg som lander på Gardermoen etter å ha avbrutt besøket på Island. Nå må hun håndtere bompengekrisa i regjeringen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
TILBAKE I NORGE: Dette bildet, tatt like før 21.30 tirsdag kveld, viser Erna Solberg som lander på Gardermoen etter å ha avbrutt besøket på Island. Nå må hun håndtere bompengekrisa i regjeringen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

Med faren for en regjeringskrise hengende over seg, reiser statsminister Erna Solberg tidligere enn planlagt hjem fra Island.

Hun skulle egentlig hjemover onsdag, men reiser altså allerede i kveld i et forsøk på å løse bompengekonflikten mellom regjeringspartiene, skriver TV 2, som først meldte om saken.

Også KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad utsetter sin planlagte tur til Kristiansand, får kanalen opplyst.

GRILLES: Trine Skei Grande var gjest i NRKs partilederutspørring, og ble spurt om bompengesaken. Video med tillatelse fra NRK Vis mer

Statsministeren har deltatt på de nordiske statsministernes årlige uformelle møte i Reykjavík. Også Tysklands forbundskansler Angela Merkel deltok på møtet i dag. Solberg skrev i dag under en felles erklæring om klima og utvikling.

- Jeg kan bekrefte at vi drar hjem. Møteprogrammet var ferdig i ettermiddag, og vi dro hjem litt tidligere enn planlagt, skriver Solbergs pressesekretær Rune Alstadsæther i en SMS til Dagbladet.

Uenighet om skisse

REYKJAVIK: Den tyske kansleren Angela Merkel, Sveriges statsminister Stefan Löfven, Islands statsminister Katrin Jakobsdottir og Erna Solberg avbildet i Reykjavik i dag. Foto: AP Photo/Egill Bjarnason
REYKJAVIK: Den tyske kansleren Angela Merkel, Sveriges statsminister Stefan Löfven, Islands statsminister Katrin Jakobsdottir og Erna Solberg avbildet i Reykjavik i dag. Foto: AP Photo/Egill Bjarnason Vis mer

Etter at Fremskrittspartiets landsstyre møttes søndag for å få en statusoppdatering om bompengeforhandlingene, som har pågått i to måneder, kunne Frp-leder Siv Jensen meddele at partiet hadde godtatt et utkast til en løsning på bompengestriden.

Kort tid etterpå ble det klart at Venstre slett ikke var med på den løsningen, mens Frp ga inntrykk for at de andre regjeringspartiene stilte seg bak den.

- Jeg synes det er dumt at de påstår at de er ferdigforhandlet når det ikke er enighet i bunn, sa Venstre-leder Trine Skei Grande pressen tidligere i dag.

Tidligere i dag avviste også KrFs parlamentariske leder, Hans Fredrik Grøvan, at det bare er Venstre som ikke har vedtatt bompengeskissen.

- Nei, det er ikke en korrekt framstilling. Det er ingen framforhandlet enighet mellom de tre partiene. Vi har fått referert noen av forslagene, men vi har ikke tatt stilling til noen ferdig skisse, sa han til Dagbladet.

Så seint som tirsdag ettermiddag sa Siv Jensen til Fædrelandsvennen at «jeg anser meg ferdig med saken.».

- Vi hadde en skisse til løsning som var så langt som vi kom. At KrF og Venstre mener at de ikke har ferdigforhandlet dette, må de selv svare på, sier Jensen til Fædrelandsvennen tirsdag ettermiddag.

Dette mener regjeringspartiene om bompengeskissen

  • Høyre: Høyre har åpnet for å støtte skissen - om de andre partiene også stiller seg bak den.
  • Fremskrittspartiet: I går holdt Frp-leder Siv Jensen fast ved at de er ferdige med forhandlingene og stiller seg bak skissen.
  • Venstre: Partiet avviser skissen. Venstre-leder Trine Skei Grande sa til pressen tidligere i dag at de er villige til å forhandle videre.
  • Kristelig Folkeparti: Anser ikke skissen som et sluttforhandlet forslag til avtale.