Avbryter møtet: - Ganske skuffa

Under et kommunestyremøte i Ullensaker kom det fram upassende ytringer fra en av styrets representanter. Nå forventer ordføreren at partiet tar affære.

TYR TIL KLUBBA: Det ble svært ampert under et kommunestyremøte i Ullensaker tirsdag 14. desember. Video: Ullensaker KommuneTV. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Tirsdag måtte ordføreren i Ullensaker kommune, Eyvind Jørgensen Schumacker (Ap), ty til klubba under kommunestyremøtet. I tillegg til det ba han om å få en av deltakerne «mutet», da møtet gikk digitalt.

Det var under punktet om bosetting av flyktninger i kommunen at FRPs kommunestyrerepresentant, Ingfrid Oddveig Tveit, kom med uttalelser som ikke ble tatt godt imot av ordføreren.

- Skuffa

- Det er nå en gang slik at, ønsker vi at landet vårt skal bli for eksempel muhammedansk.., sier Tveit i det ordføreren slo i bordet og ba om at lyden ble slått av.

- Tveit, nå må jeg si at jeg blir ganske skuffa over deg. Du har tidligere fått høre at det ordet du brukte er en nedsettende karakteristikk av en annen folkegruppe, sa ordføreren under møtet.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet har anmodnet at Ullensaker kommune kan ta imot 26 flyktninger neste år.

- Vi har svært mange fremmedkulturelle i Ullensaker nå. Det er vanskelig å høre norsk om du en formiddag tar deg en tur på kjøpesenteret. Det er alle andre tungemål det snakkes. Jeg må si at jeg er oppriktig bekymret. Vi er i ferd med å skifte ut den norske befolkningen, slik jeg ser det, sa representant Tveit (Frp) under møtet.

Dagbladet har vært i kontakt med Ingfrid Oddveig Tveit, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Til Romerikes Blad forteller Tveit at hun ikke forstår reaksjonene på bruken av ordet muhammedaner.

- I min bruk av ordet ligger det ikke noe positivt eller negativt. Det er enkelt og greit et navn på dem som tilhører en bestemt religion. Jeg skjønner ikke hvorfor enkelte reagerer så kraftig, sier Tveit.

- Om noen kan gi meg en grundig og vitenskapelig grunn for at ordet er galt, så skal jeg innrette meg etter det.

- Helt uakseptabelt

Schumacker er sjokkert over ytringene som kom fram under møtet.

- Det er ekstremt trist må jeg si. Ullensaker er en veldig multikulturell kommune, hvor om lag 30 prosent ikke er etnisk norske. Da er det klart at mange tar det personlig når slike anklager og negative karakteristikker, og ikke minst utdaterte uttrykk, kommer fram, sier Schumacker til Dagbladet.

TRIST: Ullensaker kommunes ordfører, Eyvind Jørgenses Schumacker, er skuffet og trist over at slike ytringer kommer fram på et kommunestyremøte. Foto: Ullensaker kommune.
TRIST: Ullensaker kommunes ordfører, Eyvind Jørgenses Schumacker, er skuffet og trist over at slike ytringer kommer fram på et kommunestyremøte. Foto: Ullensaker kommune. Vis mer

Han synes situasjonen er svært beklagelig og forteller at slik oppførsel er helt uakseptabel i enhver sammenheng.

- I et kommunestyremøte er det klart at jeg, og alle representanter, går foran som gode eksempler og sørger for at alle innbyggere føler seg inkludert og velkommen. Her i kommunen skal ikke religion, bakgrunn, etnisitet, seksuell orientering og så videre ha noe å si. Alle har like mye å si for fellesskapet, konstaterer han.

Forventer affære

Schumacker er opptatt av å formidle at slike ytringer ikke representerer kommunen og styrets holdninger.

- Jeg trodde vi hadde kommet lenger i 2021, og jeg tror ikke vedkommende taler på manges vegne. Det er et veldig utdatert språk, brukt med viten og vilje. Det er ingen dannede mennesker som bruker ord og uttrykk av den typen, sier ordføreren og legger til:

- Dette er noe som har gjentatt seg. Det er en bevisst handling for å skape splittelse i et velfungerende multikulturelt samfunn, som vi setter pris på. Jeg forventer at vedkommendes parti tar affære. Alle bakgrunner skal føle seg inkludert i Ullensaker.

Under møtet ble det vedtatt at kommunen kan ta imot 40 flyktninger i 2022.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer