Slaktet etter avsløringer:

Avdekker langt flere lovbrudd

Fylkesmannen fikk refs for ikke å ha avdekket skandaleforholdene på Vestlundveien ungdomssenter i Bergen. Nå avdekker de sju ganger så mange lovbrudd.

HAR SKJERPET GREIENE: Seksjonsleder Øystein Breirem Jacobsen hos Fylkesmannen i Vestland (tidligere Hordaland) forteller om kvalitetsheving i tilsynsarbeidet etter Dagbladets avsløringer om Vestlundveien ungdomssenter i Bergen. Foto: Lars Eivind Bones
HAR SKJERPET GREIENE: Seksjonsleder Øystein Breirem Jacobsen hos Fylkesmannen i Vestland (tidligere Hordaland) forteller om kvalitetsheving i tilsynsarbeidet etter Dagbladets avsløringer om Vestlundveien ungdomssenter i Bergen. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi avdekket ikke de alvorlige forholdene ved Vestlundveien ungdomssenter. Det har vi fått kritikk for, sier seksjonsleder Øystein Breirem Jacobsen hos Fylkesmannen i Vestland, inntil nylig Fylkesmannen i Hordaland.

«Tilsynet som fylkesmannen har ført ved Vestlundveien var uforsvarlig», het det i en knusende rapport fra Statens helsetilsyn 1. oktober 2018.

Granskingen av Fylkesmannen i Hordaland ble beordret av regjeringen etter at ei ekspertgruppe i juni i fjor bekreftet Dagbladets avsløringer av uforsvarlige forhold på Vestlundveien ungdomssenter.

Daværende barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland (H) så med bekymring på at tilsynsmyndigheten, til tross for mange alvorlige hendelser gjennom flere år, ikke hadde vært i stand til å avdekke skandaleforholdene i det gule huset i Fyllingsdalen.

- Har lært

Fylkesmannen fikk hard medfart i granskingsrapporten. Blant annet ble det avdekket at tilsynsmyndigheten i perioden fra og med 29. april 2016 og fram til 25. april 2018 mottok til sammen fem varsler og to klager som gjaldt forhold på Vestlundveien ungdomssenter, uten at dette ble tatt tilstrekkelig tak i.

- Hele prosessen har vært krevende og lærerik. Vi har brukt mye tid på rapporten fra Statens helsetilsyn. Vestlundveien-rapporten har betydd mye. Vi har gjennomgått vår egen praksis. Det Helsetilsynet har påpekt har vært veldig nyttig for oss. Vi har tatt det på alvor og har lært noe av det, sier Breirem Jacobsen.

Statens helsetilsyn avdekket at Fylkesmannen i Hordaland, ikke gjorde systematiske vurderinger av risiko og sårbarhet i barnevernsinstitusjonene.

De fastslo at tilsynsmyndigheten hadde mottatt mye informasjon vedrørende Vestlundveien som skulle ha blitt fulgt opp og undersøkt bedre.

Fylkesmannen fikk også kritikk for å ha snakket med få barn på en lite målrettet måte og konkludert for vidt sett i sammenheng med undersøkelsene som var foretatt.

Helsetilsynet kritiserte dessuten Fylkesmannen i Hordaland for å ha utviklet egne retningslinjer for arbeid med barnevern. Disse medførte at de i stor grad bare snakket med ledelsen ved institusjonene ved tilsyn og at tilsynsmyndigheten, som hovedregel, ikke gikk på uanmeldte tilsyn.

Avdekker flere lovbrudd

Øystein Breirem Jacobsen legger ikke skjul på at Dagbladets avsløringer om Vestlundveien og den påfølgende granskingen ble en vekker for embetet, som nå bærer navnet Fylkesmannen i Vestland.

Ikke bare går de nå på uanmeldte tilsyn. Gjennom fjoråret har det også vært jobbet mye med hvordan tilsynet gjennomføres og hvordan rapportene formuleres. Det har også fått målbare konsekvenser.

- Når vi nå fører tilsyn med barnevernsinstitusjoner, konkluderer vi med mange flere lovbrudd enn tidligere. Tidligere konkluderte vi med lovbrudd i bare 3-4 prosent av tilsynsbesøkene. Nå finner vi lovbrudd i noenogtjue prosent av institusjonstilsynene, sier seksjonslederen hos Fylkesmannen i Vestland.

Totalt i 2018 har Fylkesmannen i Vestland konkludert med lovbrudd i 23 av 101 institusjonstilsyn.

Bedre kvalitet

Breirem Jacobsen påpeker at de allerede hadde begynt å avdekke flere lovbrudd da Vestlundveien-skandalen sprakk, men er ikke i tvil om at slaktrapporten fra Statens helsetilsyn har ført til bedre kvalitet på de tilsynene de utfører.

Han mener fylkesmannen ved tidligere tilsyn med barnevernsinstitusjoner har underkommunisert lovbrudd i tilsynsrapportene. Dette har de nå skjerpet inn.

Fylkesmannen har også jobbet med hvordan de konkluderer i tilsynsrapportene sine. Ved tidligere tilsyn, som i Vestlundveien, kunne de påpeke alvorlige avvik, men la gjerne til en ekstra konklusjon om at det likevel er «forsvarlig drift» ved institusjonen.

BARNEVERNSINSTUTISJON: Flere ungdommer fikk tunge rusproblemer, etter å ha bodd på Vestlundveien ungdomssenter, i Bergen. Video: Siv Johanne Seglem Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/politi-rykket-ut-til-narkofest-pa-barnevernsinstitusjon/69611647 Vis mer

- Dette er ikke en formulering vi ville ha brukt i dag. Nei, det har vi sluttet med. For det første vil det som regel ikke være grunnlag for å konkludere med generell forsvarlighet etter et enkelt tilsynsbesøk, hvor man har sett på bare deler av driften. For det andre ønsker ikke vi som tilsynsmyndighet å sette et slags godkjenningsstempel på en institusjon på denne måten, sier Breirem Jacobsen.

Han påpeker at det er Bufetat som statlig regional barnevernmyndighet som har ansvaret for etablering og drift av institusjoner. Dette innebærer et ansvar for at institusjonene drives på en faglig forsvarlig måte. Til dette kommer ansvar for å godkjenne og kvalitetssikre institusjonene.

Lovbrudd hos 5 av 8

Lørdag skrev Dagbladet at over halvparten av barnevernsinstitusjonene bryter loven.

Gjennom et landsomfattende tilsyn i 2018 har fylkesmannsembetene undersøkt hvorvidt institusjonsbarna, på få, men viktige områder, får forsvarlig omsorg.

Det landsomfattende tilsynet pågår fremdeles, men Dagbladet har til nå kunnet gjennomgå 29 tilsynsrapporter som inngår i den omfattende systemrevisjonen.

Resultatene er nedslående. Fylkesmannen har funnet ett eller flere lovbrudd ved så mange som 15 av 29 institusjonsavdelinger.

10 institusjoner har praksis som bryter med forsvarlighetskravet i barnevernloven.

7 avdelinger har praksis i strid med lovbestemmelsen om barnets beste.

Fylkesmannen i Vestland har besøkt åtte institusjonsavdelinger som ledd i det landsomfattende tilsynet.

- Vi fant lovbrudd ved 5 av 8 institusjoner, og avdekket alvorlige forhold, sier Breirem Jacobsen.

Etter Dagbladets avsløringer om adferdsinstitusjonen i Bergen, har Barne-, ungdoms og familiedirektoratet (Bufdir) gjennomgått 88 av landets rundt 370 institusjonsavdelinger.

- Handler om ledelse

I undersøkelsen, som Dagbladet omtalte lørdag, går det fram at bare et fåtall av behandlingsinstitusjonene klarer å gi en god beskrivelse av den behandlingen som gis.

Ofte er det institusjonsledelsen som svikter i veiledning og opplæring av ansatte.

- Dette har mye med ledelse å gjøre. Helt generelt kan jeg si at forskjellen på de institusjonene som får det til og de som ikke gjør det, handler om ledelse, sier Øystein Breirem Jacobsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer