<strong>BLE DREPT I TERRORANGREPET:</strong> Dagbladets utenriksjournalist Carsten Thomassen døde av skadene han fikk i terrorangrepet 14. januar 2008. 
Foto: Even Bast / Dagbladet
BLE DREPT I TERRORANGREPET: Dagbladets utenriksjournalist Carsten Thomassen døde av skadene han fikk i terrorangrepet 14. januar 2008. Foto: Even Bast / Dagbladet Vis mer

Avdekket angrepsplaner tre måneder før angrepet

Etterretningskilder hadde detaljert informasjon om angrepet på Serena hotell der Dagbladet-journalist Carsten Thomassen ble drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||(Dagbladet): 14. januar 2008 ble Dagbladets journalist Carsten Thomassen drept på jobb for Dagbladet i et terrorangrep mot Serena Hotell i Kabul i Afghanistan. Han deltok i en reportergruppe som fulgte utenriksminister Jonas Gahr Støres besøk i landet.

Like før klokka 18.30 (lokal tid) stormet terrorister fra Taliban ikledd politiuniformer hotellet med selvmordsvester, granater og AK-47-geværer. Thomassen og en ansatt i Utenriksdepartementet ble skutt på av en terrorist kledd i politiuniform da de kom ut av heisen på hotellet.

Visste om faren
I dag kan NRK Brennpunkt avsløre at ISAF-styrkene i Afghanistan avdekket en lang rekke planer for terrorangrep mot hotellet før angrepet på den norske delegasjonen der Thomassen og sju andre personer mistet livet.

NRK Brennpunkt har fått tilgang til 15.000 hemmelige dokumenter med etterretningsinformasjon via Wikileaks.

I perioden fra november 2005 og fram til selve angrepet, er det registrert 12 etterretningsrapporter som varsler om angrep mot Serena. Likevel klarte ingen å stoppe angrepet 14. januar 2008.

<strong>KOM TIL GARDERMOEN:</strong> Familie, venner og kolleger av Carsten Thomassen tok imot båren da den kom til Gardermoen etter terrorangrepet 14. januar 2008. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
KOM TIL GARDERMOEN: Familie, venner og kolleger av Carsten Thomassen tok imot båren da den kom til Gardermoen etter terrorangrepet 14. januar 2008. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

- Man kan lure på om det har vært svikt i systemet. Det er nytt for meg at det forelå en etterretningsrapport såpass kort tid i forkant med så detaljerte beskrivelser om angrepet, sier Ellen Marie Hofsvang, som var samboeren til Carsten Thomassen da han døde, til Dagbladet.

Hofsvang vil nå ha klarhet i om opplysningene var med i sikkerhetsvurderingen før angrepet og hvorfor opplysningene ikke ble tatt hensyn til.

- Det er fortsatt viktig for meg at alle opplysninger om hendelsen blir kjent og at man går skikkelig i gjennom det som skjedde. Slik kan man unngå at man ikke er like uforberedt i framtiden, sier Hofsvang.

— Til tross for disse truslene, var vurderingen at det tryggeste stedet å bo i Kabul var Serena Hotel, og det var et valg vi gjorde i likhet med de fleste andre land som hadde besøk til Kabul i den perioden, sier kommunkasjonssjef Bjørn Jahnsen i UD til NRK.

Konkrete planer som ligner på angrepet
Så langt har NRK funnet 12 tilfeller hvor etterretning har avdekket planer om å utføre terrorangrep mot hotellet. De fleste planene som er avdekket, handler om selvmordsaksjoner, skriver nrk.no.

<strong>BLE ANGREPET AV TERRORISTER:</strong> Overvåkingsbildene fra Serena hotel under attentatet. Bildene viser ifølge afghansk politi, Mohammed Ramadan (22) idet han skyter vilt rundt seg inne på hotellet. Ifølge afghansk politi var det Ramadan som skjøt og drepte Carsten Thomassen.
Foto: TV 2
BLE ANGREPET AV TERRORISTER: Overvåkingsbildene fra Serena hotel under attentatet. Bildene viser ifølge afghansk politi, Mohammed Ramadan (22) idet han skyter vilt rundt seg inne på hotellet. Ifølge afghansk politi var det Ramadan som skjøt og drepte Carsten Thomassen. Foto: TV 2 Vis mer

Dokumentene viser at det ble avdekket helt konkrete planer for et angrep svært likt det som faktisk skjedde mot Serena Hotel bare tre måneder før Støre og hans følge ble angrepet.

Rapporten er fra 16. oktober 2007 og avslører at Taliban i Lowgar-provinsen planlegger et angrep mot ISAF eller styresmaktene i Afghanistan, mest sannsynlig mot Serena Hotel. Nrk avdekker at dette angrepet er svært likt det angrepet som skjedde i januar 2008.

-
At det finnes etterretningsrapporter som kom ut i forkant av angrepet som stemmer så godt med forløpet av angrepet er ganske sjokkerende lesning, sier Kristian Berg Harpviken hos fredsforskningsinstituttet PRIO til NRK.

Wikileaks nettsider er akkurat nå nede på grunn av vedlikehold

<strong>PREGET JOURNALIST-NORGE:</strong> Minnestund over journalist Carsten Thomassen i Dagbladets kantine. 
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
PREGET JOURNALIST-NORGE: Minnestund over journalist Carsten Thomassen i Dagbladets kantine. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer