Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avdekket brannfeller hos Oslos største asylhotell

Brannvesenet fant mangler ved rømningsvei og brannfarlig rør-montering.

DÅRLIG RØMNINGSVEI: Disse bildene, tatt av Brannvesenet, viser mangler ved rømningsveien og brannfarlige byggtekniske løsninger ved Kampen Hotell i Oslo. Foto: BRANNVESENET
DÅRLIG RØMNINGSVEI: Disse bildene, tatt av Brannvesenet, viser mangler ved rømningsveien og brannfarlige byggtekniske løsninger ved Kampen Hotell i Oslo. Foto: BRANNVESENET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo brann- og redningsetat har avdekket det de betegner som alvorlige feil ved brannsikkerheten ved Oslos største asyl-hotell. UDI disponerer over 700 plasser ved Best Western Kampen Apartment Hotell.

- Det er viktig at vi sier ifra nå. Vi mener at etableringen av de nye asylmottakene har gått altfor fort, og er redde for konsekvensene hvis brannsikkerheten ikke blir bedret, sier Jo Tangedal, tilsynsleder i Oslo Brann- og redningsetat (BRE).

SJEKKET NYE ASYLMOTTAK: De siste ukene har Oslo Brann- og redningsetat gjennomført brannforebyggende tilsyn ved to nyetablerte asylmottak i Oslo. Under disse ble det funnet totalt 14 avvik på brannsikkerheten. Foto: BRANNVESENET
SJEKKET NYE ASYLMOTTAK: De siste ukene har Oslo Brann- og redningsetat gjennomført brannforebyggende tilsyn ved to nyetablerte asylmottak i Oslo. Under disse ble det funnet totalt 14 avvik på brannsikkerheten. Foto: BRANNVESENET Vis mer

Stor brannrisiko

Den siste måneden har flere planlagte asylmottak brent ned. For ei uke siden brant et planlagt asylmottak ned på Lindås, nord for Bergen.

Brannvesenet opplyser til Dagbladet at asylmottakene er høyrisikoobjekter. Brannvesenet har derfor valgt å gjennomføre tilsyn ved flere mottak i Oslo.

Under disse ble det funnet totalt 14 avvik på brannsikkerheten hos to nyetablere asylmottak i Oslo: Best Western Apartment Hotell og Teisen Transittmottak.

- Det mest alvorlige ved disse tilsynene er mangel på beredskapsplaner, oppdaterte risikovurderinger og tilfredsstillende brannrutiner, sier tilsynsleder Jo Tangedal.

OSLOS STØRSTE ASYL- HOTELL: Best Western Kampen Apartment Hotell har fått Oslos største asyl-kontrakt. UDI disponerer i dag i overkant av 700 plasser ved hotellet. Foto: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX
OSLOS STØRSTE ASYL- HOTELL: Best Western Kampen Apartment Hotell har fått Oslos største asyl-kontrakt. UDI disponerer i dag i overkant av 700 plasser ved hotellet. Foto: TERJE PEDERSEN/NTB SCANPIX Vis mer

Fikk karantene

Dagbladet skrev for to uker siden at Kampen Hotell i sommer ble ilagt karantene i to år av Utlendingsnemnda (UNE) på grunn av «grove eller gjentatte brudd» på utlendingsloven. I november i fjor kom UDI selv til samme konklusjon. Likevel huser hotellet nå flere hundre flyktninger.

Ifølge Brann- og redningsetaten har Best Western Kampen Apartment Hotell blitt drevet som hotell på tross av at bygningen mangler nødvendig brukstillatelse. Dette meldte brannvesenet fra om til Oslo kommune allerede i mai i år.

Dette får konsekvenser siden et leilighetshotell bare blir regnet som «risikoklasse 4», mens et hotell blir regnet som «risikoklasse 6», noe som krever langt strengere brannsikkerhet.

Det foreligger heller ikke tillatelse til bruksendring fra leilighetshotell til asylmottak, skriver BRE i tilsynsrapporten.

Hotelledelsen opplyser til Dagbladet at de har ettersendt relevant informasjon om disse punktene til BRE. Hotelledelsen mener dokumentasjonen viser at hotellet er bygd i tråd med risikoklasse 6.

Avdekket avvik

Brannvesenet også avdekket også at det hadde blitt gjennomført byggetekniske løsninger som ifølge brannvesenet framstår som mulige brannfeller. For eksempel hadde det blitt satt inn avløpsrør gjennom etasjeskillene uten tilfredsstillende brannmotstand. Det betyr at en brann vil kunne spre seg langt fortere enn det den ellers ville gjort.

- Svekkelsen av brannmotstanden i etasjeskillene er ofte det avgjørende når man skal unngå en farlig brannutvikling. Når man ikke har sikret dette godt nok, vil brannen kunne spre seg veldig raskt, sier Tangedal.

Brannetaten avdekket totalt seks avvik på brannsikkerheten.

Avvikene var blant annet:

• Manglende brannsikkerhetsrutiner.
• Store feil ved de branntekniske installasjonene.
• Mangler ved rømningsveier.

- Det mest alvorlige her er fraværet av beredskapsplaner og oppdaterte risikovurderinger, samt manglende brannrutiner. Det betyr at man ikke vet hva man skal gjøre når en brann oppstår, sier Tangedal.

Under tilsynet avdekket BRE også at brannalarmanlegget meldte om feil, men at ingen kunne redegjøre for hva feilen var. Videre kom det fram under det varslede tilsynet at garasjeanlegget ble brukt som matsal, og at hotelledelsen ikke kunne vise fram en plan for personsikkerheten.

«Dette gjelder blant annet dimensjonerende persontall, rømningsveier og ledesystem», skriver brannetaten i rapporten.

- Det er urovekkende at en så stor aktør ikke hadde bedre sikkerhetsrutiner, sier Tangedal til Dagbladet.

BER OM BEDRE BRANNSIKKERHET: 
- Vi mener alle asylmottak må ha automatisk slokkeanlegg. Det er et avgjørende tiltak for å få sikret at menneskeliv ikke går tapt, sier Sjef for brannforebyggende avdeling, Hege Hammer. Her med tilsynsleder Jo Tangedal. Foto: BRANNVESENET
BER OM BEDRE BRANNSIKKERHET: - Vi mener alle asylmottak må ha automatisk slokkeanlegg. Det er et avgjørende tiltak for å få sikret at menneskeliv ikke går tapt, sier Sjef for brannforebyggende avdeling, Hege Hammer. Her med tilsynsleder Jo Tangedal. Foto: BRANNVESENET Vis mer

Sier de har ryddet opp
Gurpreet Singh, styremedlem og innkjøpssjef ved Kampen Hotell, opplyser til Dagbladet at de allerede har utbedret flere av de påpekte forholdene.

Singh har sendt Dagbladet dokumentasjon og bilder som viser avvik som er rettet opp. Blant annet er en rømningsvei, som før endte i en murvegg, bygd om. Han opplyser også at hotellet har ettersendt hotellets planene for brannsikkerhet og en personsikkerhet for garasjeanlegget. De opplyser også at de etter tilsynet har utbedret rørsystemet. Singh ønsker ikke å stille til intervju.

- Vi har mottatt en rekke dokumenter fra hotell-ledelsen som vi nå går gjennom. En del av de konkrete feilene er utbedret. Det er positivt at så mye har skjedd på kort tid, men det er bekymringsfullt at dette ikke ble avdekket ved internkontroll, sier tilsynsleder Tangedal.

Fersket Frelsesarmeen

Også ved det nye Teisen Transittmottak på Torshov avdekket BRE en rekke avvik; manglende brannrutiner, manglende dokumentasjon, og manglende beredskaps- og brannplan. Ved transittmottaket bor det 223 personer, ifølge tilsynsrapporten.

«Forholdene som er tatt opp i tilsynsrapporten er rettet opp. Det var ingen mangler ved byggets beskaffenhet, avvikene gikk primært på dokumentasjon», skriver informasjonssjef i Frelsesarmeen, Andrew Hannevik, til Dagbladet.

Sjef for brannforebyggende avdeling i Oslo brann- og redningsetat, Hege Hammer, ber nå om at asylmottakene tar en ekstra runde med brannsikkerhet. Brannetaten frykter nå den raske etableringen av nye asylmottak har gått på bekostning av brannsikkerheten.

- Vi mener alle asylmottak må ha automatisk slokkeanlegg. Det er et avgjørende tiltak for å få sikret at menneskeliv ikke går tapt, sier Hammer.

Frykter midlertidighet Regjeringen vedtok i slutten av november en midlertidig forskrift som gir nye asylmottak unntak for plan- og bygningsloven for innkvartering.

- Vi frykter at det som er midlertidig blir langvarig. Det er derfor vi ønsker å si fra nå. Samtidig er det ingen tvil om at beredskapsplaner, risikovurdering og rutiner skal være på plass fra dag én, sier Hammer.

I tillegg til å ha fått kritikk av UNE, UDI og Brannetaten har Best Western Kampen Apartment Hotell i en årrekke vært i Arbeidstilsynets søkelys på grunn av en rekke brudd på arbeidsmiljøloven, og seinest april 2014 slo Arbeidstilsynet fast at hotellet kjøpte renholdstjenester fra et ulovlig litauisk selskap, ikke hadde verneombud, og ikke fulgte opp lønns- og arbeidsvilkårene skikkelig.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media