Avdekket opprinnelsen til hiv

Hivviruset kommer fra sjimpanser sør i Kamerun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 25 år etter de første tilfellene av aids ble kjent, har forskere fått bekreftet at hivviruset virkelig stammer fra ville sjimpanser, melder AP.

Det har tatt flere år å utvikle en metode for å spore viruset uten å risikere å skade den truede dyrearten. Forskerne har samlet inn over 1300 avføringsprøver fra ville aper.

- Vi er 25 år inne i denne pandemien. Vi har ingen kur. Vi har ingen vaksine. Men vi vet nå hvor det kom fra, sier Dr. Beatrice Hahn ved Universitetet i Alabama i Birmingham. Hun har ledet det internasjonale forskningslaget som har publisert funnene sine i fredagens utgave av magasinet Science.

SIV

Forskerne har lenge visst at primater bærer en egen versjon av av viruset, også kalt SIV, eller simian immunodeficiency virus. Det har imidlertid hovedsakelig blitt funnet hos sjimpanser i fangenskap, og det var ikke kjent hvor utbredt viruset var blant ville sjimpanser. Dette gjorde det vanskelig å spore hvor viruset ble overført til mennesker.

Avføringsprøvene ble testet for antistoffer mot SIV. Disse antistoffene ble funnet i avføringen til sjimpanser av arten Pan troglodytes troglodytes sør i Kamerun.

Forskerne analyserte det genetiske materialet i prøvene, og klarte å spore opp de smittede individene. I noen sjimpanseflokker var så mange som 35 prosent smittet, mens andre flokker ikke var smittet i det hele tatt.

Alle de smittede apene hadde felles gentrekk som indikerte en felles stamfar.

SIV-POSITIV: Denne sjimpansen i Gombe nasjonalpark i Tanzania er smittet av SIV. Nå har forskere funnet ut at smitten trolig ble spredd fra aper til mennesker sør i Kamerun. Foto: AP/Scanpix
SIV-POSITIV: Denne sjimpansen i Gombe nasjonalpark i Tanzania er smittet av SIV. Nå har forskere funnet ut at smitten trolig ble spredd fra aper til mennesker sør i Kamerun. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Startet før 1959

Hahn identifiserte en sjimpanseflokk nær elva Sanaga i Kamerun. De var smittet med et virus som er svært nært genetisk beslektet med HIV-1, som er kilden til de fleste sykdomstilfellene blant mennesker verden over.

- Den genetiske likheten var slående, uttaler Hahn.

Det første mennesket som var smittet med hiv var en mann fra Kinshasa i Kongo. Blodprøven hans ble lagret i 1959 som en del av en medisinsk undersøkelse, flere tiår før man visste aids eksisterte.

Trolig har en person i Kamerun blitt bitt av en sjimpanse, eller blitt smittet i forbindelse med slakting av en ape, og så har den personen overført viruset til andre mennesker.

- Hvor mange personer det har vært innom før viruset nådde Kinshasa, vet jeg ikke. Det kan ha vært én, det kan ha vært ti, det kan ha vært 100. Men til slutt har det endt opp i et urbant strøk, og det er da det virkelig har startet å spre seg, sier Hahn.

Viruset er imidlertid mer dødelig for mennesker enn det er for sjimpanser, som ikke blir særlig plaget av SIV.

Avdekket opprinnelsen til hiv