Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Avdekket store hull i Norges sikkerhet

Dette kommer fram fra Nasjonal sikkerhetsmyndighets årsrapport for 2011.

RISIKERER SPIONASJEOPERASJONER: I den ennå ikkke offentliggjorte Rapport om tryggleikstilstanden fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), går det fram at Norge risikerer spionasjeoperasjoner med store konsekvenser for sikkerheten i nøkkelinstitusjoner som gjennomføres uten at det engang blir oppdaget. På bildet er forsvarsminister Espen Barth Eide som taler på Nasjonal sikkerhetsmyndighet / NSM's sikkerhetskonfranse. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
RISIKERER SPIONASJEOPERASJONER: I den ennå ikkke offentliggjorte Rapport om tryggleikstilstanden fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), går det fram at Norge risikerer spionasjeoperasjoner med store konsekvenser for sikkerheten i nøkkelinstitusjoner som gjennomføres uten at det engang blir oppdaget. På bildet er forsvarsminister Espen Barth Eide som taler på Nasjonal sikkerhetsmyndighet / NSM's sikkerhetskonfranse. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I den ennå ikkke offentliggjorte Rapport om tryggleikstilstanden fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), går det fram at Norge risikerer spionasjeoperasjoner med store konsekvenser for sikkerheten i nøkkelinstitusjoner som gjennomføres uten at det engang blir oppdaget.

Dette kommer fram i årsrapporten til Norges sikkerhetsmyndighet (NSM) for 2011.

Under angrep - Vi er hele tida under angrep i det digitale rommet. Vi har en høy digital tillitskultur i Norge, men i cyberspace er det en del aktører man ikke bør stole på, sier forsvarsminister Espen Barth Eide.

I rapporten står det at det finnes alvorlig sårbarheter til bedrifter som leverer samfunnskritiske tjenester som har blitt avdekket og utnyttet på en måte som kan få store sikkerhetspolitiske og- eller økonomiske konsekvenser.

- Vi blir mer og mer sårbare og avhengige av at nettet fungerer, og vi legger flere og flere hemmeligheter ut som potensielt kan lekkes via nettet, sier Eide.

Dataspionasje Nasjonal sikkerhetsmyndighet er også bekymret for utviklingen når det gjelder grunnleggende krypto-infrastruktur.

- De mest alvorlige og avanserte truslene kommer fra fremmede stater, sier Kjetil Nilsen som er direktør i Nasjonal sikkerhetsmyndighet.

Fortsetter dette, er det risiko for at høygradert informasjon, spesielt i forsvarssektoren blir komprimittert og utnyttet av fremmed etterretning.

- Flere stater har utviklet offensive kapasiteter som i en krisesituasjon kan ødelegge kritiske samfunnsfunksjoner og kritisk infrastruktur.

I årsrapporten står det at en norsk virksomhet har estimert sitt tap på grunn av dataspionasje til flere hundre millioner kroner.

OVERVÅKNING: Marie Moe er seksjonssjef for NorCERT operasjonssenter. Her viser hun frem sitt nye overvåknings-senter. Dette er Norges nasjonale senter for håndtering av alvorlige dataangrep mot samfunnskritisk infrastruktur og informasjon. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
OVERVÅKNING: Marie Moe er seksjonssjef for NorCERT operasjonssenter. Her viser hun frem sitt nye overvåknings-senter. Dette er Norges nasjonale senter for håndtering av alvorlige dataangrep mot samfunnskritisk infrastruktur og informasjon. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media