Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
FRIGIR VIDEO: Politiet i Nederland har frigitt denne videoen fra en aksjon. Video: Politie Landelijke Eenheid. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Avdekket torturkammer

Seks personer er pågrepet etter at nederlandsk og fransk politi aksjonerte mot sju sjøcontainere Nederland. - Var ment som et torturkammer, sier politiet.

Nederlandsk politi har pågrepet seks personer etter å ha oppdaget et provisorisk fengsel og lydisolert torturkammer i sjøcontainere, skriver The Guardian.

I containerne ble det blant annet funnet en tannlegestol med reimer til armer og bein, samt flere verktøy som skalpell, tang og håndjern festet i vegger og tak.

- Seks av containerne var ment som celler der folk kunne bindes sammen, og en container var ment som et torturkammer, sier Andy Kraag, leder for politiets nasjonale etterforskningstjeneste i en video, sitert av The Guardian.

CONTAINERE: Disse ble containerne ble raidet av nederlandsk politi i forrige måned. En av dem skjulte det politiet mener er et torturkammer. Foto: Reuters
CONTAINERE: Disse ble containerne ble raidet av nederlandsk politi i forrige måned. En av dem skjulte det politiet mener er et torturkammer. Foto: Reuters Vis mer

- Torturere ofre

Ifølge BBC skal en av containerne ha inneholdt flere politiuniformer, skuddsikre vester, finlandshetter og hagesakser.

- Verktøyene skulle mest sannsynlig brukes til å torturere ofre og presse dem, heter det i en uttalelse fra politiet, gjengitt av AP.

Containerne ble funnet i forrige måned i Wouwse Plantage, en liten by sørvest i Nederland. Politiet gikk til aksjon etter at fransk politi klarte å dekode meldinger og bilder fra EncorChat-telefoner, et kryptert kommunikasjonsnettverk som blant annet brukes til å planlegge kriminell aktivitet.

Politiet, som hadde overvåket containerne over en lengre periode, skal ha tipset potensielle ofre i forkant, og mener å ha oppdaget det såkalte torturkammeret før det ble tatt i bruk, skriver AP.

Mann mistenkt

Politiet avdekket også politiuniformer, skuddsikre vester, stjålne biler, 25 skytevåpen og narkotika i en annen bygning i Rotterdam, som tilsynelatende skal ha blitt brukt som en kriminell base.

TORTUR: En tannlegestol med reimer inne i en av containerne. Foto: Reuters
TORTUR: En tannlegestol med reimer inne i en av containerne. Foto: Reuters Vis mer

Ifølge den nederlandske avisa De Telegraaf sine opplysninger skal en nederlandsk mann i 40-åra være hjernen bak containerne. Mannen ble pågrepet allerede i juni, og skal være koblet til flere voldelige og kriminelle handlinger.

Internasjonalt samarbeid

Aksjonen er en del av et større internasjonalt samarbeid mellom europeiske politimyndigheter, ledet av Frankrike og Nederland, hvor også Kripos har vært involvert.

– Med bakgrunn i informasjon Kripos har mottatt gjennom dette samarbeidet, har det blitt iverksatt flere omfattende etterforskninger i Norge, fortalte Eivind Borge, leder av Etterforskningsavdelingen ved Kripos, til NRK i forrige uke

Den nederlandske operasjonen, døpt 26Lemont, har hittil ført til over 100 pågripelser som følge av millioner av dekrypte EncroChat-meldinger, opplyser nederlandsk politi. I tillegg skal det være tatt beslag i over åtte tonn kokain og 1200 kilo metamfetamin.

De seks pågrepne personene er nå varetektsfengslet i 90 dager mens etterforskningen pågår, skriver AP.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!