GODT BETALT: Teknologisjef Bob Mansfield sopte inn 500 millioner kroner i lønn fra Apple i fjor. Foto: Apple
GODT BETALT: Teknologisjef Bob Mansfield sopte inn 500 millioner kroner i lønn fra Apple i fjor. Foto: AppleVis mer

Avdelingsleder i Apple tjente 500 mill. kroner

Fire avdelingsledere i Apple sopte inn 400 - 500 millioner kroner i lønn i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke nødvendigvis toppsjefene som tjener mest i de børsnoterte selskapene, viser en oversikt Bloomberg har satt opp over de høyeste lønningene i de amerikanske børsnoterte selskapene i fjor.

Fire av de fem best betalte i de 500 selskapene som inngår i S&P 500 er ikke toppsjef i selskapet. De er avdelingsledere i Apple som har fått solide lønnspakker fordi de er så sentrale i selskapet at selskapet vil beholde dem, nesten koste hva det koste vil.

Årslønn på 500 mill. Finansavisen skriver i dag at den nest best betalte på oversikten er Bob Mansfield (52) i Apple.

Mansfield er sjef for all trådløs- og prosessor teknologi i Apple, og hadde en lønn på 85,5 millioner dollar i fjor. Det tilsvarer 498,5 millioner kroner.

Bare Oracles Larry Ellison cashet inn mer i fjor. Han tjente 96,2 millioner dollar, tilsvarende nesten 561 millioner kroner.

Mansfield sopte dermed inn 41,4 millioner kroner i måneden før skatt, og nesten 1,4 millioner kroner hver eneste dag i fjor. Lørdager, søndager og helligdager inkludert.

Tar vi utgangspunkt i 220 arbeidsdager, gir det en dagslønn på knapt 2,3 millioner kroner.

Les også: Apple - tidenes børskrasj

De 4 uunnværlige Men Mansfield, som kom inn i Apple i 1999 da Apple kjøpte selskapet han jobbet i, Raycer Graphics, er ikke den eneste nesten uunnværlige medarbeideren i Apple, som dukker opp på oversikten.

Bruce Sewell, Jeffrey Williams og Peter Oppenheimer tok, i følge Bloomberg, de neste plassene på oversikten.

Sewell (54) som er Apples ledende advokat hadde en årslønn på 69 millioner dollar - 402 millioner kroner.

Williams (49) som er nestleder for driften i selskapet fikk 68,7 millioner dollar - 400 millioner kroner.

Oppenheimer (50) er finansdirektør i Apple og fikk 68,6 millioner dollar, tilsvarende 400 millioner kroner. Av dette var det aksjer for 66,2 millioner dollar og 1,6 millioner dollar i bonuser og andre tilleggsytelser.

Les også: - Nordmenn må ned i lønn

Sjefen hadde mye mindre Sjefen deres i Apple, Tim Cook, hadde i følge Bloomberg en årslønn på 4,17 millioner dollar. Han var imidlertid høyt oppe i 2011 med en lønn på 378 millioner dollar, men da nesten alt i form av en aksjeplan som skulle gå over de kommende 10 årene.

Alle fire hadde en basislønn på 805.400 dollar, tilsvarende 4,7 millioner kroner, men bonuser, tilleggsytelser og 150.000 aksjer med salgsbegrensninger som de fikk like etter at Steve Jobs gikk bort, brakte altså årslønnen til topps blant de 410 best betalte toppsjefene i USA i fjor.

Les også: Apple kan falle 50 prosent til

Fikk ikke pensjonere seg Bob Mansfield hadde, i følge Bloomberg, planlagt å pensjonere seg i juni i fjor. De ansatte i avdelingen hans mente imidlertid at den nye sjefen, Dan Riccio, ikke var godt nok forberedt på å overta jobben og gikk derfor og klaget til Apple-sjefen Tim Cook.

Det skal ha endt med at Mansfield fikk så mange millioner gode grunner til å fortsette en stund til at han ombestemte seg.