Avdød Boston maraton-mistenkt abonnerte på høyreekstreme magasiner

Leste om massedrap, konspirasjoner og at «Hitler hadde et poeng».

LESTE HØYREEKSTREM LITTERATUR: Tamerlan Tsarnajev (26) døde under en skuddveksling med politiet, fire dager etter at han sammen med broren angivelig sto bak bombene som tok tre liv i Boston. Foto: AP / The Lowell Sun / Julia Malakie
LESTE HØYREEKSTREM LITTERATUR: Tamerlan Tsarnajev (26) døde under en skuddveksling med politiet, fire dager etter at han sammen med broren angivelig sto bak bombene som tok tre liv i Boston. Foto: AP / The Lowell Sun / Julia MalakieVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den avdøde 26-åringen, som sammen med sin bror mistenkes å ha stått bak bombingen av maratonløpet i Boston i april i år, var i besittelse av høyreekstrem litteratur.

Det melder BBCs dokumentarserie «Panaroma», som skriver at magasinene blant annet inneholdt artikler om hvit overlegenhet og konspirasjonsteorier.

Blant lesestoffet skal det også ha vært artikler om massedrap og at 11. september-angrepene og Oklahoma-bombene «ble utført av USA». En annen artikkel mener at «Hitler hadde et poeng».

Tamerlan ble drept i en skuddveksling med politiet fire dager etter at de hjemmelagde trykkokerbombene ble detonert blant tusenvis av mennesker ved målstreken i Boston maraton.

Den påfølgende politijakten på brødrene stengte store deler av storbyen en hel dag.

BBC har snakket med venner av Tamerlans bror, Dzhokhar (19). De hevder at Tamerlan gikk imot USA etter at boksekarrieren hans ikke gikk som planlagt fordi han manglet amerikansk statsborgerskap. Det skal ha fått ham til å bli «lidenskapelig opptatt av islam».

10. juli startet rettssaken mot broren, Dzokhar, som risikerer dødsstraff for angrepet som kostet tre mennesker livet. 264 ble skadd. I tillegg ble en politimann drept under en skuddveksling noen dager senere.